Vărzările sunt plăcinte cu varză. La ţară, gospodinele nu prea au timp să pregătească bucate de post, a căror preparare cere vreme mai îndelungată, aşa că vărzările sunt o soluţie bună pentru a avea mereu la îndemână mâncare de post consistentă, dar care poate fi consumată fără farfurie şi neîncălzită.
Avem nevoie de:
Aluat simplu de pâine frământat bine din 1 kg făină de grâu, 500 ml apă caldă, o linguriţă cu vârf de sare, 125 ml ulei de floarea soarelui, 50 g drojdie proaspătă; pentru umplutură: 1 kg varză murată tocată, jumătate de cană de ulei, o ceapă, piper
Preparare:
Pentru aluatul de pâine cernem făina, adăugam sarea, drojdia dizolvată în apă şi uleiul şi amestecăm. Dacă iese prea dens aluatul ( depinde de făină), mai adăugăm apă. Trebuie să rezulte prin frământare un aluat nelipicios, dar moale. Îl lăsăm acoperit să dospească minim o oră la loc cald. Între timp călim bine în ulei ceapa tocată cu piper şi adăugăm varza acră bine stoarsă de zeamă şi tocată mărunt. Călim împreună până ce varza devine uşor maronie. După dospire scoatem aluatul pe masa presărată cu puţină făină şi îl împărţim în 24 de bucăţele egale. Din fiecare facem o bilă, apoi întindem o foaie groasă cât degetul mic. În mijloc punem umplutură de varză şi aducem marginile spre centru ca pentru un plic. Colţurile care se formează le aducem încă o dată spre centru, din direcţiile opuse, lipind bine la mijloc prin presare. Secretul este să nu fie aluatul prea dens, ca să nu se desfacă la copt lipitura. Dacă nu suntem siguri de calitatea aluatului, punem plăcintele cu lipitura în jos în tavă. Dacă e moale aluatul, plăcintele rămân frumoase. Punem plăcintele în tavă, le ungem cu puţină apă cu zahăr şi le lăsăm 20 de minute să crească. Le coacem 30-35 de minute, până cresc frumos şi se rumenesc. Vărzările se pot consuma calde, dar sunt bune şi reci. Se păstrează la temperatura camerei, în pungă de plastic, după ce s-au răcit complet, până la 3 zile. Sunt gustoase şi consistente.