Se pregătesc repede și sunt foarte gustoși. Se pot prepara cu ardei proaspeți sau din cei conservați în saramură ori soluție cu aspirină. Dacă folosim ardeii conservați, înainte de prepararea acestui fel îi vom ține 2 ore în apă rece, pentru a extrage gusturile străine provenite din soluțiile de conservare.
Avem nevoie de:
O varză mică sau jumătate de varză medie, 2 cepe mari, un morcov, o bucățică mică de țelină, o lingură pastă de tomate, 10-12 ardei, 150 ml ulei, o legătură mărar verde, sare și piper după gust, opțional un pumn de orez ales și spălat, 2-3 linguri oțet sau o cană borș de putină, o frunză de dafin
Preparare:
Tocăm fin varza, o frecăm în pumni cu o linguriță de sare și o lăsăm 15 minute deoparte. Curățăm și tocăm ceapa și morcovul, separat. Călim în uleiul bine încins ceapa cu puțină sare. Când e aurie, adăugăm morcovul și țelina, iar după ce se rumenesc puțin împreună, punem și pasta de roșii și amestecăm bine. Stingem cu varza stoarsă bine de zeama pe care a lăsat-o între timp și călim bine totul, amestecând des, pentru că se prinde repede. La final aruncăm în tigaia cu varză orezul ales și spălat prealabil și verdeața tocată. Amestecăm și dăm deoparte. Lăsăm să se răcorească puțin și umplem ardeii. Îi punem într-o tigaie cu tăietura în sus, umplem cu apă până la marginea ardeilor, punem și oțetul sau borșul și o foaie de dafin și dăm la fiert. Trebuie să fiarbă parțial acoperit, în clocte mici și să avem grijă mereu să nu se răstoarne ardeii în lichid. Îi lăsăm să se răcească în zeama în care au fiert, acoperiți. Pentru servire îi reîncălzim, astfel vor fi mai buni. Există și o versiune pregătită la aburi, pentru cei ce doresc un gust mai intens. În acest caz, varza trebuie bine călită iar orezul folosit trebuie fiert în prealabil. Ardeii pentru fiert la aburi pot fi proaspeți și tăiați în jumătate pe lung. Fierberea în aburi, în vas special, garantează un gust intens, dar durează mai mult. În ambele cazuri preparatul se poate servi și în perioadele în care nu dorim mâncare de post, cu smântână acrișoară.