Nu, nu e varza ca la Cluj, aceea e cu straturi alternative. Nici sarmale desfăcute nu se poate chema, pentru că nu include orez. Este o mâncare consistentă și foarte gustoasă, care seamănă cu diferite alte bunătăți, dar e mai mult un deliciu de inspirație rusească decât unul dintre rusticele românești. În fond, contează foarte puțin de unde vine, important este doar că se gătește repede și e grozav de gustoasă.
Avem nevoie de:
0,5 kg carne tocată de porc mai grasă ( din fleică este ideală), 1 kg varză albă, 2 cepe mari, 2 căței de usturoi, un morcov mic, o lingură pastă de tomate, o lingură bună de boia dulce de ardei sau pastă de ardei, o ceșcuță mică de ulei, opțional un pumn de paste fine pentru supă, sare, piper.
Preparare:
Călim bine în ulei, fără a le arde, ceapa tocată și usturoiul tocat, apoi morcovul ras. Când devin ușor sticloase, adăugăm carnea ruptă în bucățele și o prăjim amestecând mereu, ca să se desfacă bine și să se rumenească frumos. Între timp tocăm varza nu prea fin și o frecăm în mâini cu puțină sare, până devine zemoasă. Când e bine rumenită carnea și miroase a friptură de porc, punem jumătate din varză, amestecvăm bine, apoi restul de varză și amestecăm din nou. Punem pasta de tomate, piperul și fierbem acoperit, amestecând din când în când, până ce varza e fiartă. Dacă varza a fost zemoasă, nu e nevoie să adăugăm apă. Dacă este prea seacă, punem apă, dar astfel încât să nu depășească nivelul verzei cu carne. Fierbem bine, apoi adăugăm boia de ardei, care va da gust bun și va face preparatul să se îngroașe. Varza cu carne tocată este mai bună după o zi, reîncălzită, dar nu cu apă, ci cu puțin ulei. O servim cu mămăligă caldă și cu puțină smântână. Este așa de consistentă, încât este bine să fie fel unic sau să oferim porții mici. Cine dorește un aspect mai puțin banal, poate adăuga felii de costiță sau de ceafă rumenite peste preparat, la servire. Este economică, rapidă și absolut delcioasă!