Dacă ne plac murăturile nu doar gustoase, ci mai ales aspectuoase, această conservă de varză pentru iarnă va fi o bucurie şi la preparare, pentru că se face rapid, şi la servire, pentru că stârneşte zâmbete de admirație şi mormăieli satisfăcute de la prima degustare...
Avem nevoie de:
2 kgvarză albă, 1 kg varză roşie, 3 linguri zahăr, 3 linguri cu vârf de sare mare (orice sare neiodată, 3 căței de usturoi, 300 ml oțet din vin, opțional 3 lingurițe de chimen sau chimen negru (negrilică)
Preparare:
Tăiem varza după preferință, separat cea albă şi roşie. Unii preferă să fie tocată fin, fideluță, alții o vor pătrățele mai măricele. Se pot chiar combina cele două variante. Pe varza albă punem 2 linguri de zahăr şi 2 linguri de sare. Pe cea roşie presărăm o lingură de zahăr şi o lingură de sare. Frecăm foarte bine fiecare porție de varză, o frământăm îndelung, până observăm că lasă zeamă din belşug. Peste varza albă adăugăm usturoiul zdrobit şi chimenul. Peste varza roşie adăugăm oțetul. Amestecăm bine noile ingrediente, apoi combinăm porțiile de varză şi amestecăm repede, numai cât să se distribuie uniform culoarea roz. Punem în borcane şi îndesăm bine. Acoperim borcanele bine şi nu necesită alte metode de conservare. In final varza este roz, acrişoară, foarte plăcută. O scurgem uşor de zeamă, presărăm puțin mărar verde şi picurăm ulei peste varza astfel motată pe platou. Este minunată lângă fripturi, dar şi lângă preparate de post.