Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 11 oct 2016 - Anul XXI, nr. 238 (6351)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Chisăliţă de prune

Pentru cei neobişnuiţi cu feluri principale dulci, chisăliţa, care este ca un compot dens, poate părea o alegere ciudată. Ca să pară şi mai ciudată, precizez că în versiunea sa originală, ţărănească, se consumă cu mămăligă. În unele locuri, se şi fierbe cu puţin mălai, ca un cir. Este însă foarte gustoasă şi plină de vitamine. De regulă, chisăliţa se face din prune foarte coapte, chiar din cele care au rămas în copac şi au fost prinse de brumă.

Avem nevoie de:

1 kgprune, 500 ml apă, 4 linguri miere sau zahăr, opţional 4 linguri mălai grişat sau făină albă şi o linguriţă scorţişoară măcinată.

Preparare:

Prunele le spălăm bine şi eliminăm sâmburii. Dacă vrem un gust amărui, punem sâmburii într-un săculeţ de tifon curat, îl legăm şi îi punem la fiert şi pe aceştia în chisăliţă, dar nu este obligatoriu. Rupem prunele şi le punem cu zahărul sau mierea şi apa la fiert, la foc mic, în vas acoperit, cu grijă să nu facă spumă şi să dea în foc. Amestecăm şi le fierbem până se desfac şi devin ca un compot ”ratat”. Adăugăm scorţişoara, dacă folosim. În general, chisăliţa este gata acum, dar în unele zone se preferă îngroşarea ei ca un sos. Pentru acesta, fie se dizolvă făină albă cu puţină apă şi se toarnă când clocoteşte, fie se presară în chisăliţa care fierbe nişte mălai grişat. În ambele cazuri se mai fierbe totul 2-3 minute, apoi se ia de pe foc şi se lasă acoperit vasul 10 minute. Chisăliţa se serveşte tradiţional în perioadele de post, în vase de lut, caldă, cu mămăligă. Se oferă însă în ultima vreme şi ca fel rustic sau desert la pensiuni, în versiunea îngroşată, cu puţină frişcă şi cu felii de cozonac alături. În ambele versiuni e delicioasă şi uşoară.

Iuliana Tiţă

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Chisăliţă de prune.
 Vizualizări articol: 9945 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Chisăliţă de prune5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Chisăliţă de prune Pentru cei neobişnuiţi cu feluri principale dulci, chisăliţa, care este ca un compot dens, poate părea o alegere ciudată. Ca să pară şi mai ciudată, precizez că în versiunea sa originală, ţărănească, se consumă cu mămăligă. În unele... Citeşte