Este o versiune mai uşoară şi mai fină a clasicei noastre salate de vinete. Spre deosebire de varianta obişnuită, aceasta, folosită mai ales prin Dobrogea, este de inspiraţie turcească şi nu foloseşte decât foarte puţin ulei, fără a pierde din savoare. În plus, se poate face şi în versiune dietetică cu vinete fierte, nu coapte.
Avem nevoie de:
3 vinete medii, 400 ml iaurt grecesc, 4 căţei de usturoi, o lingură pastă de susan sau 2 linguri boabe de susan, sare şi piper după gust, 2-3 linguri ulei de măsline, opţional roşii şi pătrunjel verde pentru ornat
Preparare:
Dacă nu avem iaurt grecesc, care este cremos şi gros, putem folosi iaurt obişnuit, din cel gras, pe care îl punem la scurs în frigider, pentru 24 de ore, într-o strecurătoare în care am pus strat dublu de tifon. Astfel zerul din iaurt va fi eliminat în mare parte, iar ceea ce obţinem este un iaurt grecesc de casă.
Vinetele pot fi fierte în coajă, în apă cu sare, sau coapte întregi după metoda clasică. Cel mai bun gust se obţine dacă le coacem direct pe flacără sau pe jar, fără tavă. După coacere le secţionăm în jumătăţi, le presărăm puţină sare şi le lăsăm minimum o oră pe o tavă înclinată, ca să scurgem zeama amăruie din ele. Apoi îndepărtăm cu grijă coaja arsă şi mai lăsăm vinetele o jumătate de oră într-o strecurătoare, ca să se scurgă cât mai mult din zeamă. Tocăm vinetele ca pentru salata obişnuită şi le amestecăm cu sare, piper, puţin ulei şi usturoiul zdrobit. Dacă avem pastă de susan (tahini), punem şi această pastă. Dacă nu dispunem de această pastă, prăjim uşor seminţele de susan într-o tigaie fără ulei, până devin bej şi încep să pocnească. Nu trebuie să se ardă, aşa că vom amesteca mereu. Imediat, cât sunt fierbinţi, le mutăm într-un mojar şi le zdrobim grosier. Chiar dacă amestecul pare prea dulce, ne vom abţine de la a adăuga oţet. Dacă ţinem morţiş să dăm o notă mai acidă, punem foarte puţină zeamă de lămâie, dar există riscul ca salata să se taie când adăugăm iaurtul. Oricum, iaurtul îi va conferi preparatului un gust uşor acrişor şi fin. Adăugăm susanul cald încă în pasta cu vinete. La final amestecăm cu grijă iaurtul în compoziţie. Garnisim cu felii de roşii şi pătrunjel verde şi putem presăra câteva seminţe de susan. Este savuroasă şi se poate utiliza inclusiv pentru umplut roşii mici, pentru aperitive.