Este savuros, acrişor şi dulce simultan, are o culoare portocalie superbă şi este un preparat foarte versatil. În mai puţin de o oră putem pregăti o cantitate impresionantă (8-10 litri), cu minimă cheltuială. Și peste toate, devine tot mai gustos cu trecerea timpului.
Avem nevoie de:
5 kg gogoşari proaspeţi (sau amestec de ardei şi gogoşari), 1,5-2 kg mere acrişoare, 500 g morcov, 400 g pată de tomate, 4 căţei de usturoi, 500 g zahăr, 500 ml ulei de floarea soarelui, 1 litru oţet din vin, o lingură cu vârf de sare, 50g muştar boabe sau făină de muştar, 5 foi de dafin, o linguriţă piper măcinat, un vârf de cuţit cuişoare măcinate, 10 aspirine obişnuite, 150 ml ulei pentru sterilizare
Preparare:
Dacă dispunem de un mixer vertical, pe care îl vom folosi la final, radem merele pe răzătoarea cu ochiuri rotunde mari şi procedăm la fel şi cu morcovii. Folosim merele cu tot cu coajă, dacă sunt din sursă sigură şi le-am spălat bine. Dacă nu avem mixer vertical, radem merele şi morcovii separat, pe cea mai măruntă răzătoare, sau le trecem prin blender, ca să obţinem aproape o pastă. Gogoşarii curăţaţi de cotoare îi trecem prin blender sau prin maşina manuală de tocat, separat, şi îi amestecăm cu oţetul şi zahărul. Punem uleiul într-o oală de capacitate 8-10 litri. Adăugăm muştarul, piperul, foile de dafin, cuişoarele şi morcovul şi le călim bine. Adăugăm pasta de tomate şi merele şi le călim împreună câteva minute. Turnăm deasupra gogoşarii cu oţet şi fierbem totul amestecând mereu, ca să nu se prindă, timp de 30-40 minute din momentul în care clocoteşte totul. La final ar trebui să aibă o consistenţă de tocană. Transformăm totul în pastă cu mixerul vertical şi amestecăm cu usturoiul şi aspirinele foarte bine sfărâmate. Putem pune în borcane pasta fierbinte aşa groasă cum este (va deveni chiar puţin mai densă când se răceşte) sau o diluăm cu apă clocotită până la consistenţa dorită. În orice caz, turnăm sosul fierbinte în borcane curate şi imediat turnăm deasupra ulei încins şi închidem borcanul. Nu mai necesită sterilizare, dar borcanele trebuie închise bine. Se păstrează bine la loc răcoros, dar nu e necesară punerea în frigider decât dacă am început borcanul. Sosul îl putem folosi la paste, carne, orez, ouă, dar şi în perioadele de post, adăugat peste cartofi sau simplă pâine uşor prăjită. De asemeni, îl putem utiliza şi în locul pastei de tomate, la gătit.