Este o supă deasă țărănească de prin Bucovina, unde generații de copii rumeni în obrăjori se pot lăuda că au crescut sănătoși și zdraveni cu așa ceva. Preparatul poate părea banal, dar este consistent, foarte gustos, încălzește și energizează rapid. Se spune că este unul dintre secretele forței și rezistenței muncitorilor forestieri din munți, pentru că aceștia obișnuiau să înfulece dimineața un blid mare de diresală cu mămăligă și ceapă, iar în desagă nu purtau pentru prânz sandwich-uri ca noi, ci mămăligă, brânză, slană și usturoi. Există multe versiuni ale acestui preparat, în care se pune ”cam ce găsim prin cămară și cartofi”. Această versiune a fost culeasă și gustată de la doamna Olga Smucilă din comuna suceveană Vama, una dintre bunicile bucovinenece care știu să potrivescă din te miri ce niște incredibile delicii rustice.
Avem nevoie de:
2-3 cepe mărișoare, un morcov, 1 kg cartofi, 1-2 roșii, 2 ouă, 400 g smântână ( poate fi și acrișoară), sare, piper, pătrunjel verde tocat, 4-5 linguri ulei,opțional un ardei gras și un cățel de usturoi
Preparare:
Curățăm și tocăm ceapa. Morcovul îl putem rade sau tăia felii subțiri, separat. Dacă folosim ardei, îl tăiem felii subțiri. Cartofii îi curățăm, îi tăiem cuburi mai micuțe, ca să fiarbă repede, și îi lăsăm într-un castron, acoperiți cu apă rece, ca să nu se înnegrească. Roșiile le putem folosi simple sau decojite. Dacă vrem să eliminăm pielița, crestăm ușor roșiile, le scufundăm două minute în apă cu sare, care clocotește, apoi le scoatem cu spumiera și le punem imediat în apă rece pentru două minute. Pielița se va desprinde foarte ușor. Decojite sau nu, roșiile le tocăm cuburi și le dăm deoparte.
Punem uleiul în oala de ciorbă, îl încălzim și adăugăm ceapa la călit. Dacă folosim usturoi, îl tocăm și îl punem după două minute peste ceapă. Avem grijă să amestecăm ca să nu se ardă. Când ceapa este gălbuie și transparentă, adăugăm morcovul și, dacă folosim, ardeiul tocat. Continuăm să călim foarte bine, amestecând mereu, până ce zarzavatul este ușor rumenit iar uleiul s-a colorat bine în galben. Este esențial să fie totul călit îndelung! Adăugăm roșiile și continuăm să călim, amestecând, încă două-trei minute. Punem cartofii scurși de apa în care au stat, turnăm apă cât să acopere totul cu o palmă, adăugăm sare și piper după gust și lăsăm să fiarbă la foc mediu, cca 30 de minute, până când atât cartofii, cât și legumele sunt moi. Între timp batem bine smântâna cu ouăle întregi și punem în ea verdeața tocată. Când legumele au fiert, dăm oala de supă deoparte de pe foc, o lăsăm cinci minute, apoi luăm puțină zeamă și turnăm în smântână, amestecând repede. Repetăm cu încă puțină zeamă, apoi răsturnăm toată smântâna astfel prelucrată în oala cu supă, amestecând repede. Atenție, nu punem smântâna în supa foarte fierbinte, pentru că se taie. Nu se schimbă gustul, nu se strică nimic, dar nu mai are aspect atractiv în acest caz. Lăsăm oala acoperită un sfert de oră, apoi putem servi. Diresala se servește ideal în blide de lut, alături de mămăligă și ceapă zdrobită cu pumnul și sărată bine, ori cu ardei iuți. Este foarte consistentă și de aceea poate fi chiar un fel unic la o cină în familie.