Este un preparat rafinat, dulce-acrişor, cu note arabe conferite de condimente, care nu necesită preparare termică, dar poate constitui, în funţie de preferinţele noastre, fie o garnitură specială la friptură de orice fel, fie o salată ce se poate consuma şi simplă la dietă. Se pregăteşte repede, arată bine şi conferă o notă de prospeţime felurilor pe care le însoţeşte.
Avem nevoie de:
2-3 morcovi mari, o linguriţă de zahăr, sare şi piper după gust, 1-2 linguri oţet, un vârf de cuţit scorţişoară, 2-3 cuişoare măcinate sau puţin praf de cuişoare, un căţel mic de usturoi, 6-10 jumătăţi de miez de nucă, puţin ulei de floarea-soarelui
Preparare:
Morcovii trebuie să fie proaspeţi şi suculenţi, aceasta este o condiţie obligatorie pentru reuşita preparatului. Putem să îi tăiem în felii rotunde foarte subţiri sau să îi tocăm în bastonaşe, dar cea mai rapidă metodă este tăierea în fâşii cu ajutorul curăţitorului economic. Putem folosi şi morcov ras prin răzătoarea rotundă cu ochiuri mari, dar în acest caz se pierde starea uşor crocantă a preparatului final. Presărăm zahărul peste morcov şi puţină sare. Punem o mănuşă de protecţie pe mâna dreaptă, pentru că morcovul colorează în galben pielea şi unghiile. Începem să frecăm bine fâşiile de morcov cu zahărul, până devin flexibile şi lasă zeamă. Nu se poate face eficient această operaţiune decât manual. Acoperim vasul cu o folie şi lăsăm minim o oră (cel mai bine o zi). Scurgem apoi lichidul lăsat, presărăm scorţişoara şi foarte puţin praf de cuişoare, căţelul de usturoi zdrobit şi turnăm oţetul. Amestecăm, lăsăm 10 minute şi gustăm numai după acest timp. Dacă e necesar, mai adăugăm sare, piper sau chiar oţet. Tocăm feliuţe miezul de nucă şi îl presărăm peste morcovi, iar la final turnăm puţin ulei, dar numai cu puţin timp înainte de servire, pentru ca nucile să rămână crocante.