Dacă suntem mari amatori de ardei umpluți și dacă nu vrem să renunțăm nici iarna la acest preprat, o alternativă la ardeii scumpi și nu prea gustoși care se găsesc iarna la supermarket este această variantă de conservare. Ardeii astfel păstrați au gust foarte asemănător cu cei proaspeți. În plus, totul este foarte ușor de pregătit.
Avem nevoie de:
4 kg ardei, cca 250 g sare mare neiodată, 10 pastile aspirină, apă, opțional hrean proaspăt și crenguțe de cimbru
Preparare:
Pregătim un borcan sau un butoiaș de 10 litri, foarte curat. Spălăm ardeii și le eliminăm cotoarele. Presărăm în fiecare cîte puțină sare și îi lăsăm într-un vas mare, cu gura în jos, să lase zeamă. Trebuie să stea astfel minim 6 ore. Ulterior îi clădim în borcan culcați, fără a presa, ca să nu se rupă, iar deasupra punem mici scândurele care să îi împiedice să se ridice. Printre ei punem dacă dorim bucățele de hrean crud și crenguțe de cimbru. Strivim pastilele de aspirină și le dizolvăm cu o ceașcă de apă rece și o lingură de sare. Separat facem o saramură puțin mai sărată decât la murăturile obișnuite, adică punem, la 5 litri de apă rece, fie 5 linguri pline cu vârf, fie 10 linguri rase de sare neiodată. Este foarte important să fie neiodată, altfel ardeii se înmoaie. Dacă nu găsim acest sortiment, putem folosi sare roz de Himalaya neiodată. Amestecăm bine saramura și o turnăm încet peste ardei, în borcan. Este posibil să nu fie suficientă saramura, așa că mai pregătim o porție de 5 litri și turnăm cât e necesar. La final turnăm deasupra și apa cu aspirină și amestecăm ușor printre ardei cu o lingură, doar deasupra. Acoperim bine borcanul și îl păstrăm la loc răcoros. Ardeii ar trebui să se mențină destul de tari, dar să fie flexibili și aromați. Când dorim să folosim ardei pentru umplut, îi clătim în apă rece și apoi îi umplem direct cu compoziția pregătită și îi fierbem ca pe ardeii proaspeți.