Este o prăjitură de casă simplă, din cele pe care le facem cu mult drag şi în cantităţi măricele pentru familie. Şi care se termină întotdeauna prea repede... Poate fi de post sau nu, depinde numai de noi dacă adăugăm bezea deasupra sau doar pudrăm totul cu zahăr pudră vanilat. În oricare versiune, prăjitura este delicioasă.
Avem nevoie de:
150 gzahăr (o cană cu vârf), două plicuri zahăr vanilat, o cană apă rece, jumătate de cană ulei, 4-5 linguri cu vârf de gem mai tare sau dulceaţă deasă, 100 g cacao, 2 căni făină albă (cca. 350 g), un praf de copt, 100 g stafide sau amestec de fructe confiate, o lingură esenţă de rom sau un vârf de cuţit de scorţişoară, 100 g miez de nucă, opţional 2 ouă
Preparare:
Amestecăm zahărul tos cu zahărul vanilat, apa şi uleiul, esenţa de rom şi, dacă folosim, gălbenuşurile de ou. Dacă folosim ouă, separat batem spumă tare cu o lingură de zahăr cele două albuşuri. Amestecăm făina, toată cantitatea de cacao, praful de copt. Turnăm cu grijă peste acest amestec partea lichidă, amestecul de apă cu zahăr şi ulei. Batem bine, să nu fie cocoloaşe, apoi încorporăm şi fructele confiate ori stafidele, precum şi nuca tocată grosier. Dacă dorim, putem rumeni uşor nuca în prealabil. Încingem cuptorul la maximum. Tapetăm tava sau forma de tort cu hârtie de copt şi turnăm compoziţia. Reducem temperatura cuptorului şi coacem cca. 40 de minute, până trece testul scobitorii. Dacă folosim ouă, imediat ce trece testul scoatem tava la gura cuptorului şi repede întindem bezeaua peste blatul copt, dăm imediat tava înapoi în cuptorul încins şi reducem la minimum flacăra. Lăsăm astfel încă 10-12 minute, până ce bezeaua începe să se coloreze foarte puţin. Scoatem prăjitura, o lăsăm să se răcească perfect şi abia apoi o scoatem din tavă, îndepărtăm foaia de copt şi tăiem prăjitura. Dacă nu folosim bezea, imediat ce scoatem prăjitura fierbinte, o pudrăm din belşug cu zahăr pudră vanilat şi o tăiem tot după răcire completă.