Este o reţetă rustică simplă, din categoria ”ca la bunica”. Se pregăteşte uşor, fără multe ingrediente, dar preparatul este foarte gustos.
Avem nevoie de:
1 kgardei copţi şi curăţaţi sau 2 borcane ardei copţi (pot fi ardei graşi, kapia sau gogoşari în amestec), o ceapă, 2 linguri făină albă, o lingură unt sau ulei, o cană lapte dulce, 400 ml smântână, sare, piper, doi căţei usturoi, jumătate de lămâie, opţional puţin pătrunjel verde
Preparare:
Dacă folosim ardei copţi acasă, curăţăm bine seminţele şi pieliţa, îi trecem repede prin jet de apă rece dacă mai există resturi de coajă carbonizată. Dacă folosim ardei copţi la borcan, îi scoatem din zeamă fără să îi clătim. Punem ardeii la scurs jumătate de oră în strecurătoare, apoi îi tocăm sau rupem fâşii. Tocăm fin ceapa şi o călim cu unt sau ulei. Între timp dizolvăm făina cu lapte, adăugăm smântâna şi turnăm peste ceapa rumenită uşor (ceapa nu trebuie să fie maronie). Amestecăm bine pe foc mic, până se îngroaşă ca un sos pentru ciulama. Adăugăm ardeii şi piperul şi mai dăm un singur clocot. Dăm oala deoparte. Punem usturoiul curăţat şi zdrobit, zeama de lămâie, sare şi piper dacă mai dorim, apoi acoperim pentru 15-30 minute. Servim preparatul cald sau rece, cu puţin pătrunjel verde tocat deasupra, cu mămăliguţă neapărat caldă.