Este un preparat consistent şi gustos, care se face fără mari eforturi şi se pretează mai ales la petrecerile cu mâncare pregătită la ceaun. Poate fi însă gătit şi în clasica oală din bucătăria de la bloc, iar rezultatul savuros nu va diferi prea mult. Este însă unul dintre acele feluri care ies mai gustoase când sunt preparate în cantitate mai mare, aşa că nu îi vom simţi deplin savoarea dacă facem doar 2-3 porţii mici într-o tigaie.
Avem nevoie de:
750 g- 1 kg carne de porc tânăr, cu porţiuni mai grase (ceafă, carne de lucru, coaste), 4-5 cepe mari, 2 ardei graşi, o conservă de năut fiert (de 400 ml), sare, piper boabe, 2 foi de dafin, o lingură cu vârf de boia de ardei dulce, o lingură pastă de tomate, 150 ml ulei de floarea-soarelui, 4-5 căţei mari de usturoi, o legătură de mărar verde tocat, o lingură oţet, un praf de cuişoare măcinate
Preparare:
Spălăm ardeii, îi curăţăm de cotoare şi îi tăiem feliuţe subţiri. Curăţăm ceapa şi o tăiem felii mai groase, cam de jumătate de deget. Curăţăm usturoiul şi jumătate îl tocăm felii subţiri (restul îl vom rade la final peste preparat). Deschidem conserva de năut, scurgem zeama, punem apă rece îl locul ei şi scurgem din nou. Punem la încins uleiul în ceaun sau într-o cratiţă cu fundul mai gros. Punem carnea tăiată bucăţi medii să se rumenească bine pe toate părţile. Când este bine rumenită, scoatem bucăţile de carne separat, iar în uleiul rămas punem la călit ardeii, până încep să miroasă a ardei copţi, apoi ceapa şi usturoiul tocat felii. Amestecăm bine şi punem sare şi piper. Nu lăsăm ceapa prea mult să se rumenească, ci doar până devine uşor translucidă. Punem pasta de tomate, amestecăm să se distribuie uniform peste ceapă, punem boiaua de ardei, carnea rumenită şi stingem cu apă cât să acopere carnea cu un deget. Amestecăm bine, adăugăm piperul, cuişoarele şi foaia de dafin şi lăsăm să fiarbă totul acoperit, la foc mediu, până când fierbe bine carnea. Între timp amestecăm din când în când, iar dacă lichidul scade prea mult, adăugăm câte puţină apă de câte ori este necesar. Când carnea e fiartă îndepărtăm capacul, punem oţetul şi lăsăm să scadă lichidul până devine totul ca o tocană cu sos nu prea mult. Turnăm năutul fiert, amestecăm uşor ca să nu distrugem boabele şi mai lăsăm să dea un clocot împreună. Între timp pregătim mărarul tocat şi usturoiul ras/zdrobit. Când tragem cratiţa cu tocană de pe foc, amestecăm repede mărarul şi usturoiul, adăugăm sare dacă e necesar, acoperim din nou cu capacul şi lăsăm preparatul să stea 15 minute astfel, pentru armonizarea aromelor. Putem servi tocana simplă, cu mămăliguţă fierbinte, eventual în vase de lut care să îi păstreze temperatura cât mai mult timp, sau o putem oferi cu garnitură de cartofi, de orez sau de hrişcă fiartă. Pentru o tuşă finală irezistibilă putem servi tocana garnisită cu un strop de smântână grasă şi frunze mici de pătrunjel verde presărate deasupra.