Este un preparat simplu, țărănesc, foarte rapid și gustos. Este și o soluție ideală dacă ne rămâne prin frigider brânză de vacă nefolosită de 2-3 zile, care a devenit acrișoară și nu mai merge utilizată la altceva. Pentru acest preparat este ideală!
Avem nevoie de:
500g brânză de vacă ( din cea clasică, de la piață, nu din cea tip pastă de la supermerket), 3 ouă mari, 2-3 linguri unt (sau ulei de floarea soarelui), sare și piper după gust, opțional puțină boia dulce
Preparare:
Punem într-un castron brânza și o mărunțim puțin cu lingura. Spargem deasupra ouăle întregi, adăugăm sare și piper, eventual puțină boia, dacă folosim. Piperul trebuie să se simtă bine la gust, iar dacă ne temem de gustul iute, putem folosi piper verde, care este mai blând. Amestecăm foarte bine brânza cu ouăle, fără a ne face probleme dacă rămân boțuri mai mari de brânză. Încingem într-o tigaie neaderentă untul, până face spumă. Putem folosi ulei, iese gustos, dar nu la fel de savuros precum preparatul gătit cu unt. Când grăsimea e fierbinte, punem toată brânza în tigaie și prăjim totul. Va lăsa zeamă și trebuie să continuăm să prăjim, amestecând ușor, până se vede clar că nu mai apare lichid când tregem cu lingura o linie prin compoziție. Totodată, nu vom lăsa nici prea mult preparatul pe foc, ca să nu iasă sec, uscat. Când este gata, îl servim cu pâine albă proaspătă sau cu mămăligă, alături de ceapă zdrobită și sărată sau de o salată acrișoară. Iarna se poate servi cu gogoșari în oțet, cu care se potrivește incredibil. Dacă am pregătit totul cu ulei, se poate consuma și rece, dar nu este recomandat să păstrăm preparatul mai mult de o noapte în frigider. Dacă am gătit brânza scăzută cu unt, este obligatoriu să o servim caldă. La nevoie se poate reîncălzi cu puțin unt, dar fără să adăugăm apă. Este un preparat care arată bine când este servit în strachină de lut, cu puțin pătrunjel verde sau boia presărate deasupra.