Este una dintre cele mai simple versiuni pentru marinarea cărnii într-o pastă de condimente cu ulei, dar gustul final este atât de bun, încât mesenii vor crede că s-a făcut o magie cu zeci de condimente pentru a obţine savoarea. Se poate aplica pentru carne de pui, miel de lapte, purcel sau viţel. Dacă vrem să pregătim astfel carnea matură de porc sau de mânzat, este necesar să o ţinem prealabil în apă cu bicarbonat de sodiu alimentar timp de 20 de minute pentru frăgezire ( o lingură bicarbonat la 500 ml apă rece).
Avem nevoie de:
500g carne (piept de pui, pulpe dezosate sau pulpă de viţel/miel/purcel), o lămâie, 125 ml ulei de măsline, o linguriţă rasă de piper boabe, o linguriţă de boia dulce, o linguriţă de cimbru uscat, 3 căţei mari de usturoi, o linguriţă de miere pură, sare după gust, opţional câteva boabe de piper sechuan şi o linguriţă ghimbir ras fin
Preparare:
Spălăm carnea, o porţionăm şi curăţăm pieliţele. Punem în mojar piperul boabe (inclusiv sechuan, dacă folosim), puţină sare, zdrobim bine, adăugăm cimbrul şi boiaua şi zdrobim totul împreună. Răsturnăm condimentele într-o ceaşcă şi le amestecăm imediat cu mierea, pentru a nu se pierde nimic din aromă. Adăugăm usturoiul ras fin, coaja unui sfert de lămâie, ghimbirul dacă folosim, şi uleiul. Diluăm cu zeama lămâii. Ungem fiecare bucată de carne pe ambele părţi (carnea de porc sau viţel trebuie bătută ca pentru şniţel în prealabil). Clădim într-un castron bucăţile de carne unele peste altele, acoperim cu folie şi lăsăm cel puţin 3 ore la rece. După acest timp fie frigem carnea pe grătar ( în acest caz răzuim uşor condimentele de pe ea, ca să nu se ardă), fie o prăjim direct în tigaie neaderentă şi stingem cu un strop de vin, fie punem carnea astfel pregătită în tavă, pe un pat de legume stropit bine cu apă, la cuptor, timp de 20-20 de minute. Dacă pregătim carnea la cuptor, o stropim periodic cu zeama legumelor şi o scoatem când s-a pătruns. Este posibil ca legumele să se pătrundă mai greu şi să fie necesară lăsarea lor în cuptor încă 10-12 minute. Pare ciudat, pentru că, de obicei, carnea este cea care se coace mai greu, dar prin această metodă de marinare, carnea devine foarte fragedă.