Printre multele siropuri şi dulceţuri pregătite acasă în acest sezon, siropul de pătlagină poate fi o alegere inspirată dacă ne gândim că va fi extreme de util să deţinem aşa ceva în cămară la iarnă, în sezonul tusei şi virozelor respiratorii. Amestecat cu puţin alcool de calitate, este şi un bun digestive după mesele copioase.
Avem nevoie de:
O farfurie cu vârf de frunze proaspete de patlagină, 400 g zahăr brun, 400 g miere de albine polifloră sau de tei, jumătate de lămâie, 150 ml vodcă sau altă băutură spirtoasă foarte tare (peste 40 grade) sau 2 pastile clasice de aspirină netamponată
Preparare:
Spălăm foarte bine şi scurgem frunzele, ca pentru a pregăti o salată, dar nu le ştergem de apă. Le tocăm repede în mixer şi le punem într-o cratiţă foarte curată, cu zahărul, zeama de lămâie şi un pahar mediu cu apă. Le aducem la temperatura de fierbere, dar fără să ajungă la clocote mari. Reducem focul la minim, amestecăm mereu şi mai lăsăm să fiarbă foarte lent 10 minute, ca să se topească tot zahărul, cu grijă să nu se prindă. Dacă nu s-a transformat totul într-o pastă fină, filtrăm printr-un tifon şi stoarcem bine. Adăugăm mierea şi alcoolul sau aspirina făcută pulbere, amestecăm bine şi turnăm siropul brun în sticluţe. Le astupăm perfect şi le păstrăm la loc întunecos şi răcoros până la utilizare. Dacă dorim să folosim ulterior siropul ca digestive, într-un păhărel de palincă punem două linguri de sirop şi îl bem după masă, la câteva minute. Dacă utilizăm siropul ca să combatem tusea, îl folosim ca atare, nediluat.