Este un desert rapid, ușor, răcoritor și foarte gustos. Dar poate cea mai mare calitate a acestui preparat este versatilitatea sa – poate deveni repede o spumă clasică la pahar, o delicioasă umplutură pentru un tort cu foi spongioase din comerț ori cu pișcoturi/biscuiți, dar și o bază pentru o înghețată irezistibilă. Se poate face cu căpșuni, dar și cu zmeură sau cu mure, afine, banane sau orice fructe care se pot transforma în pastă fără să lase extrem de multă zeamă.
Avem nevoie de:
O farfurie rasă cu căpșuni sau alte fructe, un pahar și jumătate de zahăr, o lingură de zahăr vanilat, 4 ouă mari, o lingură zeamă de lămâie
Preparare:
Fructele trebuie să fie foarte coapte, să se poată zdrobi perfect. Le spălăm și le scurgem foarte bine în strecurătoare. Ouăle trebuie să fie proaspete și ținute prealabil o oră la temperatura camerei. Punem fructele curățate și zahărul într-un castron de minim 2 litri ( spuma crește mult în volum). Zdrobim bine totul. Adăugăm zeama de lămâie și amestecăm. Spargem separat fiecare ou și separăm albușul. Punem doar albușurile peste fructele cu zahăr, adăugăm și zahărul vanilat și începem să batem totul cu un mixer cu palete rotative sau cu telul în formă de arc. Bătută cu mixerul, spuma va fi densă. Dacă o batem cu telul, spuma va fi foarte ușoară, aerată și voluminoasă. Continuăm să batem până când spuma este la fel de tare ca o frișcă sau o cremă pentru ornat tortul. Durează mai mult, dar merită efortul. Dacă o folosim pentru un tort, trebuie să umplem și să ornăm tortul imediat ce este gata spuma. Poate fi tort cu foi pufoase din comerț, cu blat din pandișpan de casă, cu pișcoturi sau doar cu biscuiți zaharoși, nu contează, iese excelent oricum. După ce am garnisit bine tortul, îl lăsăm minim 2 ore la rece. Între timp, spuma va lăsa zeamă care va însiropa natural blatul iar tortul va fi moale și savuros. Dacă vrem să facem înghețată, înainte de a pune spuma ca atare în mașina de înghețată, adăugăm și gălbenușurile și mai batem 3 minute la viteză maximă cu mixerul de mână. Iar dacă nu vrem să ne complicăm deloc, punem spuma în cupe răcite prealabil în congelator, ornăm totul cu fructe și eventual frunzulițe de mentă și servim spuma delicată ca atare.