Iată deliciu rustic de vară, care până acum câțiva ani se putea savura numai în restaurante de lux sau pensiuni de la munte. Între timp s-au schimbat multe și hribii pot fi găsiți lesne proaspeți în piețe pretutindeni și chiar congelați, în magazine, în orice anotimp. Proaspeți sau congelați, sunt la fel de gustoși astfel preparați...
Avem nevoie de:
1 kg de hribi, 5-6 căței de usturoi, 100 ml ulei de floarea soarelui, o ceapă mică, o legătură de pătrunjel verde, o lingură de unt, sare, piper, opțional puțin cimbru uscat și o lingură de zeamă de lămâie
Preparare:
Hribii proaspeți trebuie procurați din sursă sigură și înainte de orice trebuie să ne asigurăm că nu s-au strecurat printre ei ciuperci necomestibile. Îi curățăm cu grijă și îndepărtăm părțile viermănoase, dacă există. Pentru a ne asigura că nu au rămas deloc insecte și viermișori, scufundăm hribii tăiați în jumătate în apă călduță cu sare, pentru 5 minute. Îi spălăm apoi și îi tocăm feliuțe groase de 2-3 mm, separat piciorușele și pălăriile. Dacă folosim hribi congelați, această etapă se omite și nu este necesar să îi dezghețăm înainte de preparare! Punjem la încins în tigaia antiaderentă uleiul. Între timp tocăm cât mai fin ceapa și o presărăm cu puțină sare. Tocăm și usturoiul. Când uleiul este încins, punem ceapa tocată și o călim până devine transparentă și ușor gălbuie. Adăugăm jumătate din usturoiul tocat, lăsăm să se călească împreună un minut, apoi adăugăm în tigaie ciupercile și puțină sare. Amestecăm des, să nu se prindă, până când ciupercile lasă zeamă. Acoperim cu un capac, punem cimbrul, dacă folosim, și fierbem ciupercile în sosul propriu, amestecând din când în când, cam 10-15 minute, până ce zeama scade și ciupercile sunt bine fierte, dar fără a se dezintegra în tigaie. Între timp tocăm pătrunjelul verde cât mai fin. Când ciupercile sunt gata, dăm tigaia deoparte, stropim cu lămâie, dacă folosim, presărăm cât este foarte fierbinte piper, pătrunjel tocat, restul de usturoi și untul, amestecăm repede. Acoperim cu capacul și lăsăm să stea 10 minute, ca să se omogenizeze aromele. Servim apoi hribii cu mămăliguță caldă și eventual cu mujdei gros de usturoi alături, pentru cine preferă senzațiile tari...