Preperat rustic deosebit de consistent și gustos, mămăliga în pături este ușor de pregătit, chiar dacă nu face parte dintre preparatele care sunt gata în câteva minute. Este nevoie de timp pentru ca totul să să desăvârșească în cuptor…
Avem nevoie de:
500 gfăină de porumb grișată, 1,8 litri lapte dulce sau apă, 2 linguri unt, 300 g slăninuță afumată sau costiță, o bucățică de cârnăcior afumat, 300 g brânză de burduf, 500 g smântână grasă, un ou, facultative o linguriță de boia dulce
Preparare:
Tăiem bucățele potrivite slăninuța sau costița și cârnăciorul și le rumenim ușor cu puțin unt. Punem la fiert laptele cu o lingură de unt și puțină sare. Avem grijă ca laptele să nu dea în foc. Când clocotește, adăugăm mălaiul grișat în ploaie și amestecăm cu telul bine, ca să nu facă boțuri. Obținem astfel o mămăligă pripită mai moale, pe care o fierbem 10 minute, amestecând din când în când. Ungem o formă de tort sau o tavă cu untul rămas și o tapetăm cu puțin mălai sau pesmet. Punem un strat de mămăligă moale și îl distribuim cât mai uniform. Presărm jumătate din brânză și jumătate din smântână. Punem un nou strat de mămăligă moale iar peste el presărăm costița și bucățelele de cârnăcior, apoi turnăm și untul în care le-am rumenit. Punem deasupra ultimul strat de mămăligă, presărăm generous restul de brânză și turnăm restul de smântână bătută cu oul peste ea. Putem presăra și puțină boia de ardei, pentru aspect. Dăm totul la cuptorul bine încins pentru 30 de minute. Trebuie să se rumenească frumos deasupra. Servim mămăliga în pături fierbinte. Se asortează cu murături sau cu ceapă zdrobită și presărată din belșug cu sare.