Este foarte ușor de făcut această tartă, necesită ingrediente puține și prepararea ei este rapidă. Este un desert ideal pentru o masă obișnuită în familie, dar dacă este decorată inspirat, poate servi cu succes drept minunată surpriză dulce și pentru un eveniment cu oaspeți care au ”picat” neașteptați.
Avem nevoie de următoarele ingrediente:
Pentru crustă – 2-3 linguri apă rece, 250 g făină albă de grâu, 100 ml ulei de floarea-soarelui, jumătate de linguriță de sare, jumătate de linguriță praf de copt, un pliculeț de zahăr vanilat, opțional coaja rasă a unei jumătăți de lămâie; pentru umplutură – un plic praf de șarlotă cu preparare la rece (tip creme ole), 400 ml lapte foarte rece; pentru decor – fructe zemoase proaspete la alegere (coacăze, afine, zmeură etc.), zahăr pudră
Preparare:
Cernem făina împreună cu sarea și praful de copt. Adăugăm în mijlocul grămăjoarei de făină uleiul, aromele și apa. Amestecăm repede cu degetele, până se formează un aluat nu prea dens. Îl adunăm sub formă de bilă, îl acoperim cu folie sau îl punem într-o pungă și îl lăsăm 10 minute să se odihnească. Pregătim o formă de tartă cu fund detașabil, care trebuie să fie foarte bine uscată. Așezăm aluatul în tavă după metoda dorită – fie întindem o foaie, fie îl distribuim prin presare ușoară cu degetele, astfel încât să acopere și marginea formei. Înțepăm aluatul de pe fundul formei cu o furculiţă în câteva locuri. Încingem cuptorul la 180 grade și punem la copt crusta cca 20 de minute, până devine ușor rumenă pe margini. Scoatem tava și lăsăm crusta să se răcească complet. Între timp preparăm șarlota conform instrucțiunilor de pe plic. Când crusta s-a răcit complet, distribuim uniform șarlota în interiorul tartei, apoi decorăm cu fructe. Scoatem cu grijă tarta din formă, așezând-o pe un castron mic, care a fost așezat pe masă cu gura în jus, și împingând ușor de marginea de tablă a formei în jos. Așezăm tarta pe platoul de pe care o vom servi și o dăm la rece. Chiar înainte de a o servi, pudrăm ușor marginile cu zahăr pudră.