La fel de bune ca și gogoșile obișnuite, dar mai pufoase și mai digeste… Necesită cam 2 ore pentru preparare, dar efortul depus va fi pe deplin recompensat.
Avem nevoie de:
500 g faină, 250 ml apă călduţă, 75 ml ulei, 25 g drojdie proaspătă, jumătate de linguriţă de sare, 4-5 linguri zahăr, o lămâie, 2 linguri esență de rom sau de flori de portocal, 2-3 pliculețe zahăr vanilat, 1 litru de ulei pentru prăjit ( preferabil de palmier), zahăr pudră pentru aspect, opțional o linguriță rasă de curcuma praf pentru culoare
Preparare:
Într-un castron amestecăm făina, sarea, zahărul, coaja rasă de lămâie, esența de rom sau portocal, praful de curcuma dacă folosim. Încălzim ușor apa și dizolvăm complet drojdia în ea. Turnăm treptat apa călduță și frământăm până obținem un aluat omogen, ușor lipicios. Punem și uleiul și frământăm până când aluatul nu se mai lipește de mâini și de vas. Acoperim cu un prosop și lăsăm la dospit, la cald, în loc ferit de curenți de aer, până ce aluatul își dublează volumul. Când a crescut, îl frământăm ușor, îl întindem foaie de cel puțin 5 mm groasă și decupăm cu un pahar sau cu forma specială discuri de aluat. Le lăsăm 15 minute să crească pe masă, apoi le întoarcem pe masă pe cealaltă parte. Le vom întoarce astfel la fiecare 10-15 minute, până le prăjim, ca să crească uniform. Încingem uleiul și începem să prăjim gogoșile în serii, cu grijă să le rumenim pe ambele părți. Le scoatem pe șervete de hârtie absorbantă, pentru a elimina excesul de ulei. Le pudrăm calde cu zahăr vanilat iar înainte de servire le presărăm generos cu zahăr pudră. Sunt absolut delicioase.