Supa de chimen sau secărică este foarte simplă și are o aromă distinctă, inconfundabilă. Se servește cu crutoane de pâine bine rumenite în ulei și mult pătrunjel verde tocat. Este, deopotrivă, un preparat obișnuit și un tratament popular pentru indigestie și balonări.
Avem nevoie de:
O ceapă mare, un morcov, un ardei gras, un cățel de usturoi, o lingură făină albă, sare și piper după gust, 2 linguri rase de semințe uscate de chimen (secărică, nu chimion!) legătură de pătrunjel verde tocat, opțional o foaie de dafin mică, 2-3 felii de pâine albă mai veche, 2-3 linguri ulei pentru crutoane și alte 2-1 linguri pentru călit ceapa (preferabil ulei de măsline)
Preparare:
Tăiem pâinea cubulete, o stropim cu puțin ulei și o prăjim fie în tavă, la cuptor, fie în tigaie antiaderentă, până se rumenește frumos pe toate părțile. Lăsăm crutoanele să se răcească. În oala de supă punem puțin ulei la încins și călim în el ceapa tocată fin și usturoiul zdrobit. Când ceapa este aurie, adăugăm o linguriță de semințe de chimen, morcovul tăiat feliuțe și ardeiul tăiat cuburi sau feliuțe fine și le călim un pic cu ceapa. Stingem cu 2 litri de apă, punem puțină sare și piper, eventual frunza de dafin dacă folosim, și lăsăm să fiarbă. Restul de chimen îl punem într-o bucățică de tufon curat, legăm bine un fel de bocceluță și o punem în oală la fiert cu supa. Când totul a fiert suficient, într-o tigaie punem două linguri de ulei, îl încingem și presărăm făina, amestecând repede. Lăsăm un minut, apoi stingem cu un polonic de supă caldă și amestecăm repede. Turnăm totul în oala cu supă, amestecăm și lăsăm să dea un clocot. Între timp tocăm fin pătrunjelul verde și îl adăugăm în oală chiar înainte de a o lua de pe foc. Gustăm și, dacă e necesar, punem sare și piper. Scoatem bocceluța cu chimen. Acoperim oala cu un capac și lăsăm așa 10 minute, ca să se armonizeze aromele. Punem în bolurile de supă câteva crutoane, presărăm pătrunjel verde din belșug și turnăm cu grijă deasupra supă fierbinte, chiar înainte de a o servi.