Există sute, dacă nu chiar mii de reţete după care pot fi pregătite roşii umplute. Indiferent de cea aleasă, preparatul este uşor de făcut, rapid, arată bine şi este gustos.
Avem nevoie de:
6 roşii medii, bine coapte, 6 linguri rase de smântână grasă acrişoară ori maioneză dietetică, o ceapă mică, o bucată de peşte afumat, jumătate de ardei gras, pătrunjel verde sau mărar tocat, sare şi piper după preferinţă
Preparare:
Spălăm roşiile, le tăiem foarte puţin la bază, un căpăcel cât o monedă mică, doar pentru a le face să stea mai sigur pe platou. La partea superioară tăiem un capac mai serios şi scobim cu grijă miezul roşiei, cu o linguriţă, fără a străpunge pereţii roşiei. Presărăm puţină sare şi piper şi punem roşiile cu ”gura” în jos, să se scurgă bine zeama. Dacă folosim smântână, o batem bine, ca pentru frişcă, dar fără să adăugăm zahăr. Dacă folosim maioneză, doar o amestecăm puţin. Verificăm cu grijă bucăţile de peşte afumat, să nu aibă oase, apoi le mărunţim la dimensiunea preferată. Unii le preferă pastă, alţii doresc şuviţe de carne afumată. Tocăm ceapa foarte fin şi presărăm pe ea puţină sare. Tocăm ardeiul gras cubuleţe mici, iar verdeaţa, bine spălată, o tocăm cât se poate de mărunt. Amestecăm smântâna/maioneza cu ardeiul, peştele, ceapa, verdeaţa, sare şi piper. Trebuie să rezulte o pastă care nu curge. Dacă e prea deasă, adăugăm câte o linguriţă de smântână. Dacă e prea lichidă, adăugăm peşte mărunţit. Umplem roşiile cu acest amestec, presărăm puţin pătrunjel şi, dacă dorim, potrivim căpăcelul peste roşia umplută. Lăsăm jumătate de oră la rece, apoi preparatul poate fi servit. Se consumă în aceeaşi zi în care a fost pregătit!