Sigur că adevărata ciorbă rădăuţeană, cea creată de doamna Cornelia Dumitrescu, o puteţi găsi numai la Rădăuţi şi numai acolo unde se urmează încă reţeta ei originală. Preparatul este însă acum celebru în toată lumea, acolo unde au ajuns românii, şi sunt răspândite versiuni diferite ale reţetei. Merită reţinut că veritabila ciorbă rădăuţeană, o alternativă mai uşoară pentru cei ce nu se împacă cu ciorba de burtă, a fost făcută iniţial cu carne de curcan. Astăzi folosim adesea piept de pui, din comoditate, dar merită încercată şi varianta cu curcan, pentru că gustul este incredibil în final. Ciorba făcută după reţeta de mai jos se apropie foarte mult de gustul original al ciorbei rădăuţene perfecte.
Avem nevoie de:
Un piept mare de curcan, un tacâm de pui sau curcan, un păstârnac mărişor, 2 morcovi medii, o ţelină mică, o ceapă, jumătate de ardei gras, o linguriţă de piper boabe, sare după gust, oţet din vin pentru acrit, 400 ml smântână grasă, 2 ouă proaspete mari, pătrunjel verde tocat, 4-5 căţei mari de usturoi
Preparare:
Punem la fiert, în apă rece cât să le acopere puţin, bucăţile de carne bine spălate, inclusiv pieptul de curcan întreg, cu puţină sare. Se va forma spumă, pe care o îndepărtăm periodic. Lăsăm să fiarbă la foc mic, 20 de minute din clipa în care clocoteşte. Scoatem pieptul de curcan, îl tăiem fâşii şi îl dăm deoparte. Din restul fierturii ne trebuie doar zeama în care a fiert totul – carnea şi oscioarele pot fi bucuria căţelului sau a pisicii. Curăţăm legumele şi le tăiem cubuleţe, cu excepţia usturoiului. Punem legumele la fiert în zeama de carne, împreună cu piperul boabe şi sare, dacă e necesar. Trebuie să avem cam 3 litri de lichid, iar dacă nu e destulă zeama de carne, completăm cu apă. Când legumele au fiert pe jumătate, adăugăm în ciorbă şi fâşiile de piept de curcan, apoi fierbem pe foc domol până s-au pătruns legumele bine. Batem bine smântâna cu ouăle şi cu usturoiul zdrobit şi adăugăm în acest amestec puţin pătrunjel verde tocat fin. Acrim ciorba cu puţin oţet şi dăm oala de pe foc. Aşteptăm 5 minute să se răcorească puţin, apoi turnăm un pic din ciorba caldă peste amestecul de smântână cu ou. Amestecăm bine şi apoi turnăm tot amestecul de smântână în oala cu ciorbă, amestecând repede. Este cea mai dificilă operaţiune şi, ca să nu se taie totul şi să nu stricăm preparatul la final, smântâna trebuie să nu fie în nici un caz din cea dietetică. Servim ciorba caldă, cu pătrunjel verde presărat deasupra şi alături de ardei iute.