Sunt o versiune a tocineilor bucovineni obișnuiți, dar pentru unele persoane, care nu suportă gustul pur de cartof, sunt preferați.
Avem nevoie de:
4-5 cartofi mari, o ceapă mică tocată, 1-2 ouă, o lingură bună de smântână grasă, o linguriță rasă de zahăr, 1-2 linguri griș, sare și piper după gust, ulei de floarea soarelui pentru prăjit, opțional: o lingură făină albă, 100 g brânză sărată
Preparare:
Radem cartofii prin răzătoarea cu ochiuri rotunde mari. Îi stoarcem imediat de zeamă, ca să nu se înnegrească tocineii, și adăugăm repede peste cartofi smântâna, ceapa, zahărul, sare și piper. Batem cu furculița un ou mare sau două mai mici și amestecăm cu cartofii. Adăugăm 1-2 linguri de griș, care va absorbi zerul lăsat de smântână la prăjit, dar nu va încleia neplăcut compoziția. Dacă amestecul ni se pare prea moale, putem adăuga și o lingură de făină albă de grâu. Încingem ulei în tigaie și punem cu lingura turte din compoziția de cartofi, în strat subțire. Tocineii nu trebuie făcuți groși, pentru a se prăji uniform și a ieși crocanți. Lăsăm să se rumenească bine pe o parte și să se închege și abia apoi întoarcem tocineii să se prăjească și pe cealaltă parte. Dacă la prăjit tocineii par să se desfacă, adăugăm în compoziție încă puțină făină albă și amestecăm bine, înainte de a prăji încă o serie. Servim tocineii calzi, cu sau fără smântână, pentru că sunt gustoși oricum.