Simplu de făcut și gustoasă, această ciorbă amintește cumva și de gustul supei de pui și este ideală pentru perioadele de post, dar și pentru persoanele care țin dietă pentru a scăpa de excesul de greutate.
Avem nevoie de:
O caserolă de 500 g ciuperci, un ardei gras, două cepe, un morcov, un pătrunjel sau păstârnac, jumătate de cană ulei de măsline sau floarea-soarelui, 3 căței de usturoi, puțină țelină rasă sau un vârf de cuțit de semințe de țelină, sare și piper după gust, o lingură pastă de tomate, 2-3 linguri oțet pentru acrit, pătrunjel verde tocat
Preparare:
Gustul ciorbei va diferi în funcție de ciupercile utilizate – dacă dorim un gust mai apropiat de al cărnii de pui, folosim ciuperci champignon albe, iar dacă vrem un gust mai intens de ciuperci putem folosi champignon brune sau pleurotus. Curățăm ciupercile și tocăm separat codițele și pălăriile ( codițele fierb mai greu). Tocăm fin ceapa și usturoiul. Curățăm și radem morcovul, țelina și păstârnacul. Îndepărtăm cotorul și semințele ardeiului gras și îl tocăm cubulețe sau fâșii subțiri. În oala pentru ciorbă punem uleiul la încins, apoi adăugăm ceapa și o călim până se îngălbenește, fără să se ardă. Adăugăm morcovul și țelina și le călim împreună 2-3 minute, amestecând mereu. Punem usturoiul, pătrunjelul, codițele tocate ale ciupercilor și ardeiul și le călim până se înmoaie. Penem pasta de tomate, amestecăm bine și lăsăm totul încă 2-3 minute la călit, apoi punem și restul ciupercilor, mai amestecăm o dată și turnăm cca 2 litri de apă. Punem sare și piper și lăsăm să fiarbă 20 de minute, apoi adăugăm oțet după gust. La final potrivim gustul de sare și piper și, dacă dorim, mai adăugăm puțin usturoi ras și o lingură de pătrunjel verde tocat fin. Lăsăm vasul acoperit după ce este gata ciorba, cel puțin 30 de minute, ca să se întrepătrundă aromele. Servim ciorba cu pătrunjel verde tocat, presărat generos deasupra.