Este un mic-dejun rusesc, foarte simplu, sănătos și hrănitor, preparat cu hrișcă și lapte. Este deosebit de sățios și conferă energie și bună dispoziție. Poate fi consumat și de diabetici, dacă medicul le permite (eventual neîndulcit, pentru că este gustos și astfel).
Avem nevoie de:
O cană cu boabe de hrișcă, două căni și jumătate de apă, 3-4 căni de lapte fiert, 2 plicuri zahăr vanilat, o linguriță cu vârf de scorțișoară măcinată, miere după preferință, opțional coajă de portocală rasă
Preparare:
Alegem hrișca atent, o punem fără ulei într-o tigaie și o rumenim amestecând mereu, până ce unele dintre bobițe pocnesc. Dăm tigaia deoparte de pe foc, turnăm niște apă și clătim bine hrișca. Scurgem apa și lăsăm să se răcească boabele. În alt vas punem două căni și jumătate de apă și puțină sare, la fiert. Când clocotește, adăugăm hrișca spălată anterior, amestecăm o singură dată, așteptăm să clocotească din nou, acoperim vasul parțial cu un capac și lăsăm să fiarbă 15-20 de minute. În timpul fierberii nu se mai amestecă deloc în hrișcă! Vom ști că este gata atunci când boabele se desfac ușor, apa este absorbită integral și la suprafață se formează mici ”vulcani” care forfotesc. Turnăm peste hrișca fiartă atât lapte cât să o acopere cu cel puțin un centimetru. Punem scorțișoara și, dacă folosim, coaja de portocală. Lăsăm să mai dea un clocot împreună. La final reglăm consistența adăugând lapte, dacă este necesar, apoi îndulcim după preferință cu miere. Acoperim vasul cu un capac și lăsăm să stea jumătate de oră, pentru armonizarea aromelor. Putem servi kașa călduță, în strachină ceramică (pentru a păstra aceeași temperatură cât mai mult timp), garnisită cu scorțișoară presărată deasupra, sau rece, alături de fructe ca bananele bine coapte ori piersicile zemoase. Este plăcut și neobișnuit gustul preparatului pentru cine se întâlnește pentru prima oară cu așa ceva, dar de obicei ajunge repede pe lista preferințelor culinare, inclusiv în cazul copiilor pretențioși.