Aceste crochete cu miez cremos și crustă delicat crocantă sunt un deliciu spaniol, dar se consumă în prezent cam peste tot în Europa, sub diferite denumiri și forme. Pot fi o alegere tentantă dacă ne dorim o gustare caldă mai simplu de pregătit, dar cu maxim succes în fața oaspeților.
Avem nevoie de:
O cană de lapte, o bucată de piept mic de pui dezosat ( cca 150 g), 50 g unt, jumătate de cană de făină albă, sare și piper după gust, un ou, pesmet ( cca trei sferturi de cană, depinde cât e de fin), ulei pentru prăjit, opțional: jumătate de ceapă tocată fin, foarte puțină nucșoară rasă sau pătrunjel verde foarte fin tocat
Preparare:
Pieptul de pui îl fierbem în apă cu sare sau îl prăjim puțin, până ce se albește carnea și se poate toca în cubulețe ori desface în fâșii subțiri. Încălzim ușor laptele. Punem la topit, în tigaie, untul. Când untul sfârîie și spumează, dacă folosim, punem în el la rumenit ușor ceapa, apoi reducem temperatura, punem făina și amestecăm bine, ca să nu se facă boțuri. Turnăm câte puțin lapte, amestecând mereu, până se face o cremă cleioasă. Punem sare, piper, nucșoară ori pătrunjel dacă folosim, precum și bucățile de pui tocat. Amestecăm mereu, pe foc mic, până ce pasta începe să se desprindă de pe marginea tigăii. În acel moment dăm imediat deoparte și răsturnăm pasta pe o farfurie, pentru a se răci. Nivelăm, acoperim cu folie de prospețime și dăm o oră la rece. Putem lăsa amestecul și mai mult timp la rece, chiar și 48 de ore, dar trebuie scos din frigider cu o oră înainte de finalizarea preparatului. Încingem ulei în tigaie. Batem oul cu sare și piper. Luăm câte o lingură din compoziția cu carne și formăm crochete alungite sau rotunde. Le trecem prin ou și pesmet și le rumenim pe toate părțile. Trebuie să fie aurii, nu arse. Scoatem crochetele pe hârtie absorbantă. Le servim calde.