Simplă şi rapidă, fără aspect sofisticat şi arome exotice, această prăjitură pufoasă şi moale surprinde prin delicateţea gustului şi te face să mai vrei...
Avem nevoie de:
1 cană făină, 1 cană zahăr, 5 ouă, o lingură ulei, o lingură apă, 2-3 plicuri zahăr vanilat, 1 praf de copt, unt şi făină pentru tapetat tava, coaja şi zeama de la jumătate de lămâie, un praf de sare; pentru sirop – 5 linguri zahăr, o cană şi jumătate cu apă, o fiolă esenţă de rom, opţional 3 linguri cacao
Preparare:
Tapetăm tava cu unt sau ulei şi făină. Scuturăm surplusul de făină. Încingem cuptorul cu cel puţin 10 minute înainte de preparare. Separăm gălbenuşurile de albuşuri. Punem albuşurile cu un strop de sare şi o lingură de zeamă de lămâie şi le batem până se albesc. Adăugăm, câte puţin, jumătate din zahăr şi continuăm să batem până ce totul devine spumă foarte tare (când întoarcem castronul plin cu spumă cu dosul în sus, aceasta nu trebuie să cadă!). Separat batem gălbenuşurile cu restul de zahăr, aromele, uleiul, apa, restul de zeamă de lămâie. Turnăm în fir subţire gălbenuşurile peste spuma de albuş, în timp ce amestecăm cu mixerul la turaţie maximă. Oprim mixerul şi vom continua să amestecăm cu lingura sau cu o spatulă. Începem să presărăm făina amestecată cu praful de copt, în ploaie, peste compoziţia cu ouă, şi în acest timp amestecăm spuma uşor, de jos în sus, cu mişcări largi, ca să încorporăm făina fără să se lase spuma. Turnăm în tavă aluatul şi punem în cuptorul încins, reducem temperatura cuptorului la mediu şi coacem blatul până ce trece testul scobitorii, iar marginile încep să se desprindă de pe tavă (cca. 35 minute). Între timp dăm în clocot amestecul de ingrediente pentru sirop. Când prăjitura e coaptă, o scoatem din cuptor, o lăsăm 5 minute, apoi, cu un cuţit foarte ascuţit şi umezit, tăiem cuburile de prăjitură la dimensiunea dorită, fără a le scoate însă din tavă. Cât încă este fierbinte prăjitura, turnăm uşor siropul uniform şi lăsăm să se răcească şi să absoarbă lichidul complet. Se poate turna şi mai puţin sirop, dacă nu dorim ca prăjitura să fie atât de umedă. La final scoatem cuburile şi le aşezăm pe platou. Ca să arate mai atractiv, chiar înainte de servire putem să radem peste prăjiturile clădite pe platou puţină ciocolată amăruie sau albă.