Pentru cei trecuți de prima tinerețe, această prăjitură readuce cumva, în simplitatea ei desăvârșită, amintirea cofetăriilor de odinioară. Este foarte ușor de făcut, chiar și un copil o poate reuși, dar este delicioasă.
Avem nevoie de:
500 g biscuiți ( preferabil simpli sau petit beurre), un pachet unt, 150 g zahăr, cca. 2 pahare lapte sau suc tip cola, 5 linguri cacao, puțină sare, o sticluță esență de rom, 100 ml rom sau vodca, 2-3 pachețele de zahăr vanilat, opțional 50 g stafide sau alte fructe uscate ( sau alune mărunțite)
Preparare:
Transformăm biscuiții în pulbere, fie cu ajutorul robotului, fie zdrobindu-i prin orice alt mijloc. Într-o crăticioară topim untul cu zahărul și lăsăm să dea în fiert. Se formează spumă, dar nu trebuie îndepărtată. Adăugăm 3 linguri de cacao, esența de rom, romul sau vodca, puțină sare și zahărul vanilat. Turnăm peste biscuiți și amestecăm bine. Adăugăm fructele, dacă folosim. Încălzim doar puțin laptele sau sucul și începem să turnăm câte puțin peste amestecul de biscuiți. Este posibil să rămână din cantitatea din rețetă, depinde de cât de uscați sunt biscuiții. Continuăm să amestecăm până obținem o pastă deasă, care se poate modela în bulgărași. Formăm bulgări de forma unor cartofi mici ( ori simple biluțe) și le tăvălim prin restul de pudră de cacao . Le scuturăm puțin, ca să îndepărtăm excesul de cacao și le dăm la rece cel puțin 2 ore înainte de servire.