Pentru cei ce sărbătoresc în curând Paștele, dar au prea puțin timp la dispoziție pentru a prepara pasca după rețete mai complicate, varianta fără aluat este o alternativă mai rapidă, dar deosebit de gustoasă
Avem nevoie de:
800 g brânză de vacă, 2 plicuri praf de budincă de vanilie, 3-4 linguri griș, 400 g smântână grasă, 200 g zahăr, un pachet de unt, 2 mâini stafide, 6 ouă, coaja unei lămâi, 5 plicuri zahăr vanilat, puțină sare, unt și griș pentru uns forma ( dacă nu folosim hârtie de copt)
Preparare:
Dacă nu este bine scursă, punem brânza într-un tifon și într-o strecurătoare, cu o seară înainte de a pregăti pasca. Separăm pentru 5 ouă albușurile de gălbenușuri. Batem albușurile cu puțină sare și o linguriță de zeamă de lămâie, până se albesc, apoi adăugăm, câte puțin, jumătate din zahăr și continuăm să batem până devin spumă tare. Separat batem gălbenușurile cu zahărul până ce acesta se dizolvă și amestecul devine spumos, apoi adăugăm coajă rasă de lămâie și zahărul vanilat. În alt vas amestecăm praful de budincă cu puțină smântână, apoi cu restul de smântână. Mărunțim bine brânza de vacă, turnăm untul topit, presărăm grișul și amestecăm bine. Turnăm gălbenușurile, apoi smântâna și stafidele, apoi amestecăm bine. Mare atenție este necesară la final, când amestecăm în compoziție albușul, pentru ca pasca să rămână pufoasă și cremoasă. Punem o treime din albușul spumă în compoziție de brânză și amestecăm normal, cu mișcări circulare pe orizontală. Apoi punem tot restul de albuș și amestecăm doar cu mișcări largi, verticale, de jos în sus, pentru ca albușul să fie încorporat fără a se pierde aerul. Încingem cuptorul la 200 grade. Tapetăm tava cu unt și griș sau cu hârtie de copt. Turnăm compoziția în tava tapetată, o ungem ușor cu ultimul ou bătut bine cu zahăr și o punem în cuptor, unde va sta 15 minute la 200 grade și încă 30 de minute la temperatură medie. Timpul de coacere depinde de cuptor, dar este, în general, de 40-50 de minute. În final pasca trebuie să fie crescută frumos și ușor rumenită deasupra. Scoatem pasca din cuptor și o lăsăm să se răcească în formă, pentru 2-3 ore, la temperatura camerei, apoi în frigider pentru minim o oră. Abia ulterior scoatem pasca din formă, eliminăm hârtia de copt dacă am folosit-o, punem pasca pe platoul de servire și o finisăm cu o ninsoare fină de zahăr pudră vanilat. Este un deliciu rafinat.