Acest preparat rustic, de origine elvețiană, este un fel de tocinel uriaș, pregătit ușor diferit, fără ou, dar absolut delicios. De regulă se face doar din cartofi, dar există numeroase variațiuni pe tema adaosurilor ce se pot asorta cu cartoful pentru un rezultat perfect.
Avem nevoie de:
4-5 cartofi medii ( cca 650g), 125 g unt ( sau margarină, pentru versiunea de post), sare și piper după gust
Preparare:
Curățăm cartofii, îi spălăm foarte bine și îi feliem foarte fin, cu răzătoarea, ca pentru chips-uri. Punem feliuțe de cartofi unele peste altele și le tăiem ”fideluță”. Punem bețișoarele în apă rece, le clătim bine, le scurgem și le întindem pe un prosop foarte curat, în care le rulăm, ca să scoatem cât mai multă zeamă, apoi punem cartofii într-un castron. Punem untul sau margarina la topit, turnăm peste cartofi și amestecăm, ca să fie cât mai bine îmbrăcată în unt fiecare bucățică de cartof. Presărăm piper și încingem bine o tigaie neaderentă. Chiar înainte de prăjire, punem sare peste cartofi, apoi îi înghesuim în tigaie, presând, pentru a obține un fel de tocinel cât tigaia și gros de cel mult un deget. Prăjim la foc mediu, timp de 6-7 minute, până începe să miroase a cartofi rumeniți, dar cu grijă să nu se ardă. Apoi, cu ajutorul unui capac sau al unei farfurii unse cu puțin ulei, ori prin mișcarea de mână specifică preparării clătitelor, întoarcem turta de cartofi și o lăsăm să se rumenească și pe cealaltă parte. Este foarte important să fie fin tăiați și bine scurși cartofii, iar stratul din tigaie să nu fie prea gros, altfel tocinelul-gigant va rămâne crud în mijloc. Scoatem preparatul pe platou, îl lăsăm câteva minute și îl tăiem. Este rumen, crocant, apetisant și îl putem servi alături de ochiuri sau cu smântână. Se poate pregăti și din cartofi fierți în coajă și dați prin răzătoarea cu ochiuri rotunde mari, care nu se mai clătesc cu apă rece, dar în rest se procedează în același mod.