Sosul ragu se pregătește, în versiunea sa italiană originală, cu carne tocată, legume, vin și lapte. Versiunea de post este mai modestă ca aromă, dar poate fi o alegere foarte interesantă.
Avem nevoie de:
200 g granule de soia texturată, o ceapă mare, un morcov, o bucată de țelină cât ceapa de mare ( sau un vârf de cuțit de semințe de țelină), 50 g ulei (preferabil de măsline), un pahar vin sec ( preferabil roșu), o conservă mare de roșii pasate, o linguriță pastă de tomate concentrată, sare și piper după gust, opțional: o lingură boia de ardei dulce și fulgi de ardei iute, pătrunjel verde tocat pentru ornat
Preparare:
Fierbem granulele de soia în apă cu puțină sare, timp de 10 minute din clipa în care dau în clocot, apoi le scurgem bine într-o sită. Punem la călit ceapa cu puțină sare și, când e doar aurie, adăugăm morcovul și țelina, rase cât mai fin. Dacă în loc de rădăcină de țelină folosim semințe, trebuie să utilizăm doar o cantitate foarte mică, pentru că au o aromă extrem de puternică. Le călim împreună până se rumenesc doar puțin, cu grijă să nu se ardă, apoi adăugăm și granulele fierte de soia și continuăm să prăjim câteva minute, amestecând mereu. Stingem cu vinul și din nou amestecăm, până se evaporă alcoolul și nu se mai simte mirosul specific. Amestecăm și pasta de tomate diluată cu puțină apă, apoi conținutul conservei de roșii, potrivim gustul de sare și piper, țănând cont că lichidul va scădea la fiert, adăugăm boiaua și fulgii de ardei dacă folosim, turnăm o cană de apă și lăsăm totul să fiarbă la foc mic. Trebuie să fiarbă cel puțin 30 de minute, iar între timp amestecăm și turnăm câte puțină apă, dacă lichidul a scăzut prea mult. În final sosul trebuie să aibă o consistență ușor lichidă. Dacă nu dorim versiunea de post, înlocuim soia cu 500 g carne tocată (amestec vită cu porc), în loc de apă putem turna în sos supă de carne iar la final adăugăm un pahar de lapte și lăsăm să scadă și acesta. Sosul se folosește cu paste fierte prealabil sau pentru lasagna și este mai gustos după 2-3 ore, reîncălzit la foc mic înainte de utilizare. Îl servim cu pătrunjel verde presărat deasupra ( în versiune de post) sau cu parmezan ras, în versiunea clasică.