Este pufos și savuros, atât de bun încât nici nu veți crede că este un preparat de post.
Avem nevoie de:
O cană cu zahăr tos, o cană cu ulei, o cană cu morcov ras, o cană cu măr ras, o portocală, un pumn de stafide, o lingură rom sau esență de rom, jumătate de cană vodcă sau coniac, o linguriță bicarbonat de sodium alimentar, o linguriță praf de copt, opțional un praf de scorțișoară și zahăr pudră vanilat.
Preparare:
Radem portocala, păstrăm coaja și stoarcem zeama. Punem la înmuiat stafidele în zeama de portocale cu rom. Amestecăm făina cernută cu praful de copt. Stingem bicarbonatul cu puțin oțet. Amestecăm foarte bine zahărul cu uleiul, apoi punem făina, scorțișoara dacă folosim, esență de rom, stafidele cu zeama, morcovul ras, mărul, coniacul sau vodka, coaja de portocale și bicarbonatul stins. Amestecăm bine. Punem în tavă hârtie de copt și turnăm aluatul. Nivelăm și dăm la cuptor. Trebuie copt la foc mediu 45-55 de minute sau până trece testul scobitorii. Atenție, se va coace mai lent decât un chec obișnuit cu ouă, așa că trebuie să avem răbdare. Trebuie lăsat apoi să se răcească în tavă jumătate de oră. Se răstoarnă, se înlătură hârtia, se pudrează din belșug cu zahăr vanilat și se poate felia.