Rețeta poate fi adaptată și pentru perioada de post, dacă eliminăm ouăle și dublăm cantitatea de griș. Gustul este însă mult mai atractiv la preparatul realizat după rețeta originală.
Avem nevoie de:
O varză mică și îndesată ( de cca 1kg), 3 căței de usturoi, puțin mărar verde tocat, 3 ouă, jumătate de cană de griș, jumătate de cană de pesmet, jumătate de cană de apă, sare și piper după gust
Preparare:
Punem varza întreagă sau tăiată în jumătăți la fiert într-o oală mai mare, în apă cu puțină sare. Când este încă doar puțin tare, scoatem varza, o lăsăm la răcit în strecurătoare, apoi o stoarcem bine, ca să eliminăm surplusul de apă sărată. Tocăm varza cât mai mărunt și o punem la călit cu puțin ulei, iar după ce s-a rumenit doar puțin, stingem cu apa și lăsăm să dea în clocot. Adăugăm în ploaie grișul și când compoziția s-a îngroșat ca o mămăliguță, o dăm deoparte, lăsăm să se răcorească un pic, adăugăm 2 ouă și batem bine, punem sare, piper, usturoi și verdeață, apoi lăsăm să se răcească complet. Formăm din compoziția răcită bile și le trecem prin ou și pesmet, apoi le rumenim în ulei bine încins. Nu le ținem mult în ulei, ca să nu se încarce de grăsime, apoi le scoatem pe șervețele. Pentru versiunea de post, trecem chifteluțele numai prin pesmet sau prin puțină făină albă amestecată cu piper înainte de rumenire. Sunt mai gustoase calde, servite cu un sos acrișor.