Este o mâncare simplă, dar foarte gustoasă și sănătoasă, care vă va face să vă întrebați de ce consumăm atât de rar linte, dacă tot se pregătește asemănător fasolei și fierbe mult mai repede...
Avem nevoie de:
O cană cu linte uscată, din cea verde sau roșie, două cepe, 5-6 linguri ulei, o foaie de dafin, 4-5 căței mari de usturoi, o conservă de roșii în bulion, o lingură boia dulce, un vârf de cuțit bicarbonat de sodiu alimentar, sare, piper și enibahar după gust, opțional pătrunjel verde tocat,
Preparare:
Punem lintea la înmuiat în apă rece câteva ore, apoi o scurgem și o spălăm. Punem la fiert un litru de apă. Când clocotește apa, punem lintea și o fierbem la foc mic, adăugând după 15 minute și bicarbonatul, până când boabele se desfac puțin și pot fi ușor strivite între degete. Scurgem lintea într-o strecurătoare. Tocăm mărunt ceapa și usturoiul. Punem la călit ceapa în ulei, în cratița în care facem preparatul, iar când e bine călită ceapa, adăugăm usturoiul și amestecăm pe foc încă 2-3 minute. Usturoiul nu trebuie să se rumenească, pentru că devine amar. Punem boiaua și amestecăm bine. Stingem totul cu conserva de roșii cu tot cu zeamă și mărunțim grosier roșiile în cratiță, cu lingura. Adăugăm lintea, condimentele și, dacă e necesar, apă caldă cât să ajungă la nivelul lintei. Fierbem la foc mic 10 minute din momentul în care începe să clocotească. La final adăugăm pătrunjel, sare și piper și lăsăm acoperit o oră. Servim alături de murături.