Este un ingredient de bază pentru fursecuri fără coacere, este minunat pentru creme și clătite... În multe țări, untul de arahide, american la origini, este un produs ieftin și comun, ca și margarina, dar la noi este încă destul de costisitor și nu-l găsim în orice magazin. Pentru a fi siguri că folosim un unt de arahide gustos, proaspăt și fără adaosuri chimice inutile, îl putem pregăti foarte ușor acasă, în câteva minute și cu costuri foarte mici.
Avem nevoie de:
350 g arahide crude (decojite), 3 linguri ulei de floarea soarelui sau unt de cocos încălzit, 3 linguri miere sau sirop de glucoză, sare după gust, opțional o lingură rom sau o linguriță esență de rom
Preparare:
Este foarte important să gustăm 4-5 arahide înainte de preparare, ca să fim siguri ca nu sunt râncede, sau să folosim arahide neprăjite din cele în coajă groasă, pe care le decojim chiar atunci, inclusiv de pielița roșcată. Rumenim ușor arahidele în tava fără ulei, la cuptor, sau în tigaie, amestecând mereu. Cât încă sunt călduțe, le punem în blender și le mărunțim până devin o pastă destul de lichidă. Cu cât sunt mai proaspete arahidele, cu atât mai lichidă va fi pasta! Adăugăm ulei numai dacă pasta este prea densă. Cu ulei produsul va avea o consistență apropiată de smântâna groasă. Dacă folosim unt de cocos, îl adăugăm chiar dacă pasta inițială e mai lichidă, pentru că oricum se va îngroșa când se răcește. Cu unt de cocos, pasta va semăna mai mult cu crema tartinabilă de ciocolată. Punem apoi mierea sau glucoza și puțină sare,precum și romul, dacă folosim. Amestecăm foarte bine în blender și turnăm într-un borcan de 400 ml, care a fost foarte bine spălat și uscat în prealabil. Dăm borcanul la rece cel puțin două ore, timp în care amestecul devine destul de dens. Untul de arahide se păstrează la rece. Americanii îl folosesc la micul dejun, uns pe pâine, cu gem deasupra. Pentru preferințele culinare românești, este mai nimerită folosirea pentru clătite, fursecuri, sau ca adaos în creme pentru torturi absolut delicioase. Preparatul nu este recomandat persoanelor alergice la alune și nuci. Deși este foarte gustos și conferă energie, nu trebuie să uităm că este un produs mai greu și că, dacă e consumat în exces, dăunează siluetei.