Să nu confundăm acest preparat cu clasica fasole bătută, căreia i se mai zice și ”făcăluită”. Păstăile de fasole verde făcăluite seamănă mai mult cu salata de vinete ca aspect iar la gust sunt mult diferite de pasta din fasole uscate fierte. Preparatul, extrem de simplu, este absolut delicios și e o opțiune perfectă pentru tartine de post.
Avem nevoie de:
O pungă păstăi congelate de 400 g ( vara folosim un kg de păstăi proaspete), două cepe mari, 6 linguri ulei, o căpățână mică usturoi, zeama unei jumătăți de lămâie, sare și piper după gust, opțional mărar tocat și 100 g maioneză vegetală ( cine nu ține post poate folosi maioneză clasică)
Preparare:
Punem la fiert doi litri de apă cu puțină sare. Când clocoteste, punem păstăile și le lăsăm să fiarbă bine, dar avem grijă să nu se sfărâme. Le scurgem apoi bine într-o strecurătoare și le lăsăm să se răcească complet. Este foarte important să fie bine scurse și reci păstăile, altfel pasta va ieși lichidă, nu tartinabilă.Tăiem ceapa cât mai mărunt și o călim bine cu uleiul. Când e gata o punem împreună cu păstăile în blender. Adăugăm zeama de lămâie și usturoiul curățat și zdrobit în prealabil. Măcinăm totul până devine pastă fină. Dacă e prea densă, mai punem ulei. Dacă e prea lichidă adăugăm 1-2 linguri de pesmet fin. Putem face operațiunea și cu un mixer vertical de mână, într-un castron. Punem sare și piper, apoi, dacă folosim, amestecăm în pastă mărarul tocat și/sau maioneza. Preparatul ar trebui să aibă în final o consistență asemănătoare salatei de vinete. Este perfect pe pâine integrală, proaspătă.