Vișine acrișoare, pitite în pandișpan pufos și ușor aromat... Prăjitura aceasta se face în mai puțin de o oră și ne garantează un răsfăț ca în miez de vară!
Avem nevoie de:
O pungă cu vișine congelate ( de 400 g), 6 ouă mari, o cană și jumătate de zahăr, 6 linguri ulei, trei sferturi de cană cu lapte, un vârf de cuțit de sare, puțină zeamă de lămâie sau un vârf de cuțit de sare de lămâie, 3 căni cu făină albă, 2 pliculețe de praf de copt, 2-3 pliculețe zahăr vanilat, jumătate de sticluță esență de rom, o linguriță scorțișoară măcinată, zahăr pudră vanilat pentru decor
Preparare:
Rețeta este pentru o tavă de 40x60 cm. Cu 2-3 ore înainte de a face prăjitura punem vișinele la dezghețat într-o strecurătoare și le permitem să se scurgă de zeamă. Chiar înainte de preparare, presăm ușor fructele în strecurătoare, presărăm pe ele un zahăr vanilat și jumătate de linguriță de scorțișoară și le lăsăm să se scurgă zeama rămasă. Separăm albușurile de gălbenușuri. Peste albușuri punem puțină sare și sare de lămâie (sau puțină zeamă de lămâie) și batem cu mixerul sau cu telul până devin spumă. Apoi adăugăm zahărul în 3-4 tranșe, continuînd să batem albușurile, până devin spumă tare. Adăugăm ulterior, amestecând mereu, gălbenușurile, uleiul, laptele, aromele, făina amestecată cu praf de copt. Aluatul trebuie să fie spumos, dar să curgă ușor. Încălzim cuptorul la foc mediu. Tapetăm o tavă normală cu unt și făină sau cu hârtie de copt, turnăm aluatul în tavă, îl distribuim uniform cu ajutorul lingurii sau spatulei, apoi presărăm deasupra vișinele bine scurse, astfel încât să nu fie prea dese și să fie răspândite peste tot. Punem tava la copt și nu deschidem deloc ușa cuptorului în primele 20 de minute, ca să nu se lase prăjitura. În total ținem prăjitura la copt 35-45 de minute, până ce este ușor rumenă la suprafață și trece testul scobitorii. Nu ținem mai mult prăjitura la copt, ca să nu devină seacă și aspră. O scoatem și cernem deasupra, cât e fierbinte, zahăr pudră vanilat din belșug. Lăsăm prăjitura să se răcorească bine în tavă, apoi o tăiem și așezăm bucățile suprapuse pe platou. Chiar dacă miroase înnebunitor și tentația este mare, evităm să scoatem prăjitura din tavă și să o tăiem cât e caldă, pentru că bucățile se vor ”încruzi” și se vor lipi unele de altele pe platou. În final, prăjitura trebuie să fie pufoasă, dar fermă. Se menține proaspătă 48 de ore și rezistă bine chiar și la transport, dacă este necesar.