Din bucătăria economică a bunicilor, colțunașii cu cartofi, ziși și chiroști pe la noi sau piroști după moftul urban, sunt printre cele mai simple și gustoase feluri de mâncare.
Avem nevoie de:
Pentru aluat – 500 g făină albă, 2-3 linguri ulei, un ou, 200 ml apă, un praf de sare; pentru umplutură – 500 g cartofi, două linguri ulei, 50 g slănină afumată sau jumări, o ceapă mică, jumătate de linguriță piper, opțional două linguri brânză de burduf și puțin mărar tocat fin; pentru servit – 100 g unt, o lingură pesmet, 200 g smântână
Preparare:
Fierbem cartofii în coajă, îi răcim, îi curățăm și îi radem prin răzătoarea cu ochiuri rotunde mari. Punem în tigaie 2 linguri ulei, apoi slăninuța tăiată cubulețe ori jumările și rumenim bine. Tocăm fin ceapa și o adăugăm peste slănină, cu puțină sare. Când s-a călit bine ceapa, punem piperul, amestecăm și turnăm peste cartofi. Dacă folosim mărar și brânză, le punem și pe ele. Frământăm foarte bine amestecul de cartofi, cu mâna foarte curată, ca să se amestece aromele. Potrivim gustul de sare și piper și lăsăm umplutura la temperatura camerei. Facem aluatul amestecând toate ingredientele pentru aluat din rețetă și îl lăsăm jumătate de oră acoperit, să se odihnească. Întindem foaie subțire de cca 3 mm și tăiem pătrățele cu latura de 5-7 cm. Punem în mijlocul fiecărui pătrat de aluat o linguriță de umplutură și unim două capete, ca să formăm un triunghi umplut. Lipim marginile strângând bine între degete. Pentru sigilare perfectă există mai multe metode, dar cea mai simplă este să apăsăm marginile și cu dinții unei furculițe. Punem să clocotească apă cu puțină sare. Când fierbe, punem în tranșe colțunașii la fiert. Când se ridică îi mai lăsăm zece minute, să fiarbă la foc mic, apoi îi scoatem cu o spumieră în castron. Printre straturile de chiroști calde care se adună în castron avem grijă să punem câte puțin unt și să presărăm pesmet, ca să nu se lipească. Servim colțunașii cu cartofi calzi, cu smântână, piper și eventual puțină verdeață deasupra. În unele locuri, chiroștile cu cartofi și jumări se fierb în supa de porc cu usturoi ce prisosește când se pun răciturile la închegat în castroane. În această versiune, nu punem unt și pesmet și îi servim fără smântână, doar plutind în zeama caldă, cu mujdei de usturoi alături. Sunt deosebit de buni în ambele variante.