Seamănă cumva cu delicioșii noștri papanași prăjiți din brânză de vaci, numai că nu include brânză, ci lapte, și rezultatul este mai fin și mai cremos, ceva ce realmente se topește în gură. Este un desert de casă comun în Spania, unde se numește leche frita. Este genul de preparat simplu, de pe vremea bunicii, pe care îl adori și când ajungi tu însuți bunic…
Avem nevoie de:
750 ml lapte dulce, 200 ml smântână pentru frișcă ( nu frișcă vegetală!), 150 g amidon alimentar ( preferabil de porumb), 150 g zahăr, un băț de scorțișoară, o lingură coajă rasă de portocală, o linguriță coajă rasă de lămâie, 2 ouă, o cană făină albă, zahăr tos și scorțișoară praf pentru aspectul final, ulei de floarea soarelui pentru prăjit
Preparare:
Într-o oală foarte curată punem la fiert împreună 500 ml lapte, smântâna pentru frișcă, zahărul și aromele. Când dă în fiert reducem focul la minim și fierbem exact 15 minute. Dizolvăm amidonul cu restul de lapte și turnăm în amestecul care fierbe, amestecând repede, ca să nu facă boțuri. Mai fierbem amestecând 3-4 minute și dăm deoparte de pe foc. Ungem o farfurie adâncă mai mare sau o tavă mică cu puțin ulei și vărsăm crema de lapte în ea. După ce s-a răcit la temperatura camerei, punem tava sau farfuria în frigider 3 ore minim sau peste noapte. Ulterior răcirii crema se întărește și poate fi tăiată cuburi de mărimea dorită. Batem ouăle. Încingem mediu o tigaie cu un deget de ulei în ea. Luăm fiecare cub și îl trecem întâi prin făină albă, apoi prin ou bătut și îl punem la prăjit în tigaie, la foc mic. Întoarcem cu grijă, ca să se rumenească ușor pe ambele părți. Scoatem cuburile rumenite pe hârtie absorbantă, apoi le trecem prin zahăr tos amestecat după preferință cu scorțișoară și le putem servi. Sunt perfecte consumate călduțe, când miezul e cremos iar crusta ușor crocantă. După răcire rămân gustoase, par chiar mai aromate, dar crusta nu mai are același farmec și începe să se desprindă pe alocuri dacă au fost păstrate în frigider.