Acest preparat belgian foarte gustos, tipic masculin, este mai puțin cunoscut deocamdată pe la noi, dar este o opțiune perfectă dacă vom organiza în viitor, de pildă, o petrecere de ”Ziua bărbatului”. Se pregătește destul de ușor și iese incredibil de bună tocana dacă e făcută în oală de tuci sau în cantitate mare, la cazan, afară, la foc mic.
Avem nevoie de:
1 kg carne macră de mânzat, o lingură zahăr, 1 litru bere brună, 500 g ceapă, 200 g slăninuță afumată sau costiță mai grasă, 4-5 felii pâine neagră ( rețeta originală prevede felii de turtă dulce făcută în casă), o lingură mare unt, o lingură oțet, o lingură muștar, sare după gust, 3 cm de rădăcină proaspătă de ghimbir (rasă), un praf de cuișoare măcinate, un praf de scorțișoară măcinată, puțin cimbru sau rozmarin uscat, o foaie de dafin, smântână și verdeață pentru ornat porțiile
Preparare:
Tăiem carnea în cuburi potrivite. Tăiem ceapa în felii cam de jumătate de centimetru grosime. Tăiem slănina sau costița în felii grosuțe. La foc mic și cu capac, călim ușor ceapa în unt, numai cât să se înmoaie puțin. Adăugăm slănina sau costița, creștem ușor temperatura și călim bine, tot acoperit cu capac. Când s-au călit, scoatem totul cu spumiera într-un vas separat, dar păstrăm zeama în oală. Punem încă puțin unt peste sucul rămas, punem carnea și o rumenim bine pe toate părțile, fără capac. Între timp ardem zahărul separat până la brun roșcat și îl stingem cu jumătate de cană de apă rece. Când s-a dizolvat, adăugăm în sirop oțetul și muștarul, ghimbirul, cuișoarele și scorțișoara, apoi adăugăm siropul în vasul cu carne. Punem și amestecul de ceapă și slănină, foaia de dafin, cimbrul sau rozmarinul și acoperim totul cu bere neagră până la nivelul cărnii. Nu folosim bere blondă, pentru că gustul e prea dulce. Rupem bucăți mari pâinea neagră și o presărăm deasupra în oală. Acoperim și fierbem lent, pe foc mediu, două ore și jumătate sau chiar trei ore. După o oră scoatem foaia de dafin. Amestecăm din când în când cu grijă, să nu se sfărâme bucățile de pâine. Dacă vă temeți să nu se prindă, fierbeți în cuptorul încins. La final carnea trebuie să fie moale, sosul brun trebuie să rămână încă lichid, dar ușor lipicios, și bucățile de pâine să nu se dezintegreze complet în sos. Mirosul pe care îl degajă tocana în timpul preparării este incredibil de apetisant. Această tocană este potrivită cu garnitură de cartofi natur, servită caldă, cu puțină smântână și pătrunjel verde deasupra. Se asortează bine, pentru gustul nostru românesc, cu mujdei și mămăligă caldă sau chiar cu garnitură de hrișcă fiartă sau orez, precum și cu orice salată sau murături.