Este unul dintre aperitivele care pot fi făcute ”la urgență” acasă, dacă avem oaspeți care se anunță în scurt timp. Este posibil ca uneori preparatul să iasă un pic prea sărat, dacă icrele folosite au un conținut mare de sare, așa că este mai bine să nu adăugăm sare și în timpul preparării, chiar dacă ni se pare inițial că a fost omisă din rețetă!
Avem nevoie de:
O cutie mică de icre sărate (de 75 sau 100g), jumătate de cană cu griș de grâu, două căni apă, o lămâie, cca o cană ulei de floarea-soarelui, o ceapă medie
Preparare:
Punem la fiert într-o crăticioară o cană și jumătate de apă. Când clocotește, adăugăm grișul în ploaie, amestecând continuu cu un tel, ca să nu se formeze boțuri. Continuăm să amestecăm până ce grișul e fiert bine, ca să nu se prindă. Lăsăm să se răcească aproximativ jumătate de oră, până este închegat și abia călduț. Transferăm grișul fiert într-un castron, îl mărunțim bine cu lingura și punem peste el grișul. Curățăm ceapa și o radem direct în castron. Stoarcem zeama lămâii și turnăm jumătate din ea peste grișul din castron. Amestecăm bine cu un mixer de mână sau cu lingura ( cu mixerul preparatul iese mai spumos). Începem să adăugăm, alternativ, câte o lingură de ulei urmată de o lingură de apă rece și câteva picături de lămâie, amestecând bine după fiecare adaos și gustând de câteva ori, până ce salata devine suficient de acră și este o spumă densă, cu aspect lucios și ușor sidefat. Evităm să adăugăm ulei în exces, pentru că salata se va tăia. La final gustăm din nou și, dacă este totuși necesar, adăugăm sare. Punem spuma obținută în vasul din care se va servi sau o șprițăm pe felii de lămâie așezate pe un platou și dăm la rece pentru jumătate de oră. Servim salata de icre de preferință în aceeași zi, pentru că, deși icrele au fost conservate în sare, preparatul este foarte perisabil. Se asortează bine cu lămâie, limetă, pâine albă sau pesmeți fini și măsline.