Coliva este mai cunoscută, în general, drept un dulce ritualic oferit ca ofrandă, folosit de creștini fie de Bobotează, fie la pomenirea morților. Este un fel consistent și gustos, pe bază de grâu și nucă, iar în ultimii ani a început să fie comercializat și drept desert la pahar obișnuit de multe cofetării, sub numele de ”dulce de grâu”, care este ieftin și foarte apreciat.
Avem nevoie de:
O cană cu arpacaș, o cană cu zahăr, o cană cu miez de nucă, 3 căni apă caldă, o esență de rom, o lămâie sau o portocală mică, trei plicuri zahăr vanilat, un praf de sare, opțional 2 linguri miere de albine, un vîrf de cuțit scorțișoară, o lingură cacao, bucățele de rahat, stafide
Preparare:
Spălăm arpacașul în 2-3 ape reci, apoi îl punem la fiert cu apă caldă cât să îl acopere cu 2-3 degete. Trebuie să dea în clocot 5 minute, apoi apa care a devenit galbenă și cu gust pronunțat de tărâțe se aruncă. Peste arpacaș punem imediat cele trei căni de apă fierbinte menționate în rețetă ( nu apă rece, ca să nu se întărească arpacașul) și puțină sare și lăsăm să fiarbă până ce ”înflorește”. Dăm oala de pe foc, acoperim cu capacul și un prosop gros și lăsăm o oră, timp în care apa ar trebui să fie complet absorbită iar grâul să fie moale. Punem zahărul, amestecăm cu o lingură sau lopățică de lemn și punem arpacașul îndulcit din nou pe foc, să fiarbă amestecat mereu, până se îngroașă cât dorim de mult. Dăm din nou arpacașul la răcit acoperit, sub capac și prosop. Răcirea trebuie să se facă la temperatura camerei, lent, timp de 2 ore. Apoi amestecăm în arpacașul devenit cleios coaja rasă de la jumătate de lămâie ori portocală, 1-2 linguri de zeamă de lămâie de portocală, zahărul vanilat, nuca măcinată sau tăiată bucățele, esența de rom după gust, eventual stafide, rahat, scorțișoară și cacao, dacă folosim. Totul trebuie frământat foarte bine, ca să se uniformizeze gusturile. În final, preparatul trebuie să aibă o consistență de mămăligă deasă. Îl clădim pe o farfurie, îl nivelăm și ornăm după preferință. Ca dulce ritualic, se ornează de obicei presărând deasupra un strat fin și uniform de pesmet, peste care se presară zahăr și cacao cu ajutorul șabloanelor decupate în hârtie, iar pe margini se pun bomboane sau jeleuri sau chiar bastonașe de rahat colorat. Se mai poate orna cu nucă amestecată cu zahăr și coajă de portocală, cu care se tapetează toată suprafața, iar peste ea se pun jumătăți de miez de nucă sau se rade ciocolată amăruie. Lăsăm cel puțin o oră coliva înainte de servire, ca să se armonizeze aromele. Este un desert consistent și deosebit de gustos.