Cei ce au copilărit înainte de decembrie 1989 își mai amintesc, probabil, despre un fel de sirop pentru copii, care se găsea în sticle de un litru în orice magazin alimenar și era făcut dim morcovi și mere. Acest nectar seamănă destul de mult, chiar dacă, cel mai probabil, nu respectă rețeta originală. Este, în orice caz, complet natural, sănătos și o modalitate atractivă de a-i face pe copiii mofturoți să consume și sucul de morcovi.
Avem nevoie de:
500 ml suc de mere stors direct din fructe, 250 ml suc de morcovi, 250 ml suc de portocale, coaja rasă a unei portocale, zeama a două lămâi, 500 g zahăr, 200 g miere de albine pură, o aspirină, opțional zahăr vanilat și un praf de scorțișoară.
Preparare:
Amestecăm sucurile de fructe cu zahărul. Radem coaja de portocală și o adăugăm în amestec, de asemeni scorțișoara și vanilia, dacă folosim. Dăm totul la fiert, pe foc mare inițial, până se topește complet zahărul, apoi pe foc mic, când a început să clocotească. Din clipa în care fierbe cu clocote mari și face spumă ( pe care o înlăturăm), fierbem 15 minute. Dăm cratița cu sirop deoparte, lăsăm să se răcorească 10 minute, apoi adăugăm mierea și aspirina foarte bine sfărâmată și amestecăm. Turnăm siropul în sticle. Pare prea subțire, dar în câteva zile se îngroașă puțin și chiar formează mici cristale, ceea ce este normal. Îl servim în amestec cu apă minerală, rece, sau cu lapte călduț. Este un excelent vitaminizant în sezonul rece.