Răcoritor, ușor și foarte rapid, acest sos se prepară la rece și se poate servi deopotrivă între aperitive, cât și ca însoțitor delicios al unor feluri consistente, precum fripturile
Avem nevoie de:
500 g iaurt natural ( preferabil grecesc) sau smântână cu conținut redus de grăsime, doi castraveți, doi căței de usturoi, sare și piper după gust, o lingură ulei de măsline, mărar verde sau mentă uscată
Preparare:
Curățăm castraveții de coajă, îi tăiem fin sau îi radem prin răzătoarea cu ochiuri rotunde mari, îi presărăm cu puțină sare și îi lăsăm să stea 15 minute. După acest interval îi stoarcem ușor de zeamă. Iaurtul trebuie să fie la temperatura camerei. Îl punem într-un vas împreună cu castraveții. Usturoiul îl zdrobim bine, îl presăm cu lama cuțitului ca să devină pastă și îl adăugăm în bolul cu iaurt. Presărăm mărarul sau menta, puțină sare și piper după preferință și amestecăm. Este recomandabil să amestecăm o singură dată, la final, pentru a împiedica iaurtul să se taie. Lăsăm vasul acoperit cu folie, în frigider, minim jumătate de oră, ca să se armonizeze aromele. Servim sosul rece, garnisit cu stropi de ulei de măsline și verdeață.