Cremos, acrișor doar cât trebuie, consistent și ușor deopotrivă, iaurtul grecesc este în prezent printre cele mai iubite produse lactate în întreaga lume.
Avem nevoie de:
1,5 litri lapte ( amestec de vacă și de capră în proporții egale), 200 ml smântână nepasteurizată foarte grasă, o linguriță sare, 2 metri tifon perfect curat, o oală pentru fiert laptele, o strecurătoare, un borcan de 2 litri sau mai mare
Preparare:
Dacă vrem un iaurt grecesc autentic, acesta se face cu amestec de lapte de capră și de vacă. Dacă nu dispunem de lapte de capră sau nu vrem să îl folosim, preparatul iese și exclusiv din lapte de vacă, dar va fi mai puțin cremos, va semăna mai mult cu o cremă fină de brânză decât cu un iaurt veritabil, însă va fi mai puțin gras. Folosim numai lapte și smântână de la piață, nu din cele pasteurizate. Punem la fiert laptele într-o oală perfect curată. Când se ridică spuma, facem în mijlocul oalei un loc în spumă, ca să nu dea în foc, reducem flacăra la minim și începem să amestecăm ușor în lapte. Trebuie să fiarbă încă 10-15 minute, în clocote mici, amestecat mereu, fără să se afume laptele, dar permițând apei din el să se evapore cât mai mult pentru a-l face mai consistent. Dăm deoparte vasul cu lapte fierbinte și amestecăm repede în el jumătate din smântâna grasă, care ar trebui să se dizolve complet. Lăsăm oala cu lapte jumătate de oră în așteptare. Între timp, în borcanul foarte curat și uscat punem restul de smântână și pur și simplu murdărim cu ea pereții borcanului și fundul acestuia, în interior. Am realizat astfel ”cuibul” pentru un iaurt de casă obișnuit. Turnăm cu grijă în borcanul astfel pregătit laptele cald, dar nu fierbinte, acoperim borcanul, îl învelim cu un prosop gros sau cu o pătură mică și îl lăsăm în cameră la cald ( nu pe calorifier). În funcție de temperatura din casă și de calitatea smântânii, laptele se va prinde în 24-36 ore. Este gata când deasupra a format un capac de smântână iar sub acesta este un pic închegat, ca orice iaurt. Când a ajuns în această fază, dăm borcanul în frigider pentru 4-12 ore. Umezim tifonul, îl împăturim în 2-4 straturi supra apuse și îl așezăm în strecurătoare. Scoatem iaurtul răcit, îl amestecăm cu sarea și îl turnăm în tifon. Adunăm marginile în sus, peste iaurt, sau le adunăm și le legăm complet, formând o tășcuță plină cu iaurt, pe care o putem lăsa în strecurătoare sau suspenda deasupra ei. Trebuie lăsat produsul astfel o zi întreagă, preferabil în frigider dacă se poate sau într-o încăpere mai răcoroasă. După acest interval, zerul scurs se aruncă iar iaurtul, devenit cremos, se adună din tifon și se pune într-un borcan. Dacă vrem să refolosim tifonul, îl vom fierbe în prealabil, dar preferabil este să utilizăm de fiecare dată o bucată nouă, necontaminată cu germeni și bacterii. Iaurtul grecesc astfel preparat este ideal cu fructe, la micul dejun, sau cu pâine neagră proaspătă, dar poate fi servit și cu mămăligă sau se poate folosi ca bază pentru sos de muștar, sos de hrean sau sos de castraveți. Îl putem adăuga în salate, iar în cea de vinete este un deliciu absolut.