Este un preparat la modă în prezent printre persoanele care țin dietă, pentru că numai o ceșcuță din această supă consistentă suprimă senzația de foame pentru câteva ore. Prin culoarea portocalie plăcută, este atractivă și pentru copii.
Avem nevoie de:
500 gdovleac plăcintar curățat de coajă și tăiat cuburi, 250 g morcovi, doi cartofi mari, o ceapă, o lingură unt sau ulei, 2-3 cm dintr-o bucată de ghimbir proaspăt, o legătură pătrunjel verde, 200 g smântână, sare și piper după gust, opțional rozmarin proaspăt sau cimbru, o jumătate de lămâie și o lingură miez de semințe de dovleac prăjite
Preparare:
Curățăm, spălăm și radem morcovul. Curățăm, spălăm și tăiem în cuburi cartofii. Ceapa curățată și tocată fin o punem la călit cu puțin ulei și un praf de sare. Radem ghimbirul direct deasupra cepei care se prăjește, prin răzătoarea cu ochiuri rotunde mici, ca să nu irosim sucul aromat care se scurge. Ghimbirul prăjit va diminua gustul specific de dovleac al supei și va da o notă ușor picantă și citrică. Adăugăm cimbrul sau rozmarinul, dacă folosim, precum și puțin piper. Călim două minute împreună, adăugăm morcovul ras și continuăm să călim câteva minute, dar fără a rumeni morcovul. Adăugăm cartofii și dovleacul și turnăm apă cât să depășească doar cu doi centimetri legumele și lăsăm să fiarbă parțial acoperit, la foc mediu, până când cartofii și dovleacul încep să se sfărâme. Dăm deoparte oala cu supă, scoatem crenguțele de rozmarin și transformăm totul în cremă cu un mixer vertical sau în blender. Potrivim consistența dorită adăugând apă, dacă e necesar, apoi potrivim gustul de sare și piper dorit. Dacă ni se pare excesiv de dulce, stoarcem jumătate de lămâie și adăugăm sucul în supă. Amestecăm în supă și o lingură de smântână. Pentru servire, dacă supa s-a răcit între timp complet și pare prea groasă, adăugăm apă și încălzim fără a ajunge la fierbere. Servim preparatul garnisit cu smântână și/sau cu miez de semințe de dovleac prăjite, sau cu câteva crutoane, presărat cu pătrunjel verde proaspăt tocat fin.