Un aperitiv delicios nu trebuie neapărat să fie complicat de preparat. Buletele de cașcaval încântă mesenii de toate vârstele, arată bine, necesită doar câteva ingrediente și mai puțin de o oră de muncă plăcută.
Avem nevoie de:
500 gcașcaval (sau 250 g cașcaval și 250 g telemea ori brânză de burduf grasă), 2 cartofi medii fierți în coajă, 2 ouă mari, un plic praf de copt, 100 g făină albă, sare și piper după gust, 500 ml ulei pentru prăjit, opțional o linguriță boia de ardei și 1-2 linguri pesmet
Preparare:
Cartofii trebuie să fie fierți în coajă și răciți complet, apoi curățați și trecuți prin mașina de carne, robotul de bucătărie sau pasatorul manual, ca să rezulte o pastă cleioasă. Cartofii nu sunt obligatorii, dar fac buletele mai compacte în interior și mai fragede. Radem brânzeturile prin răzătoarea cu ochiuri rotunde mici. Brânza trebuie să fie rece, de la frigider, pentru a se rade fără a se întinde. Adăugăm ouăle, amestecăm, punem praful de copt, făina și cartofii, sare, piper, eventual puțină boia. Frământăm cu mâna un aluat cleios. Trebuie să poată fi rulat în biluțe. Dacă e prea moale, adăugăm și 1-2 linguri de pesmet și amestecăm, apoi lăsăm 10 minute acoperit, să se odihnească. Modelăm biluțe rotunde cât o nucă sau bastonașe alungite. Punem uleiul la încins și prăjim buletele în tranșe. Le scoatem pe hârtie absorbantă, ca să nu rămână uleioase la exterior. Sunt bune călduțe sau reci.