Se pregătesc foarte ușor, arată bine și seamănă la gust cu jeleurile moi din comerț, dar nu conțin puzderia de conservanți și coloranți artificiali din jeleurile produse industrial.
Avem nevoie de:
200 ml suc natural de fructe sau zeamă de compot ( poate fi și sucul carbogazos preferat, dacă acceptăm jeleurile mai puțin sănătoase, sau un amestec de apă cu o lingură de cacao, dacă vrem jeleuri de ciocolată), 200 g zahăr, jumătate de lămâie, 50 g gelatină simplă, zahăr tos amestecat cu puțin amidon pentru ornat, opțional: zahăr vanilat, colorant alimentar
Preparare:
Dacă folosim un suc carbogazos, cu 2-3 ore înainte îl turnăm într-un pahar și îl lăsăm descoperit, pentru că trebuie să fie complet ”răsuflat”. Dintre sucurile stoarse din fructe proaspete, nu folosim sucul de ananas, pentru că distruge gelatina. Punem gelatina la înmuiat cu jumătare de ceașcă de apă. După jumătate de oră, gelatina ar trebui să fi absorbit tot lichidul. Punem la fiert zahărul, zahărul vanilat dacă folosim, sucul, zeama jumătății de lămâie și bucăți de coajă de lămâie. După ce clocotește de câteva ori amestecul, scoatem coaja lămâii, ca să nu devină amar lichidul. Lăsăm să clocotească amestecul încă 10-15 minute, până are consistența siropului pentru dulceață. Putem testa siropul dacă introducem lingura în el și o ridicăm vertical – siropul ar trebui să îmbrace lingura și să curgă în fir subțire și continuu. Dacă atingem siropul rămas pe dosul lingurii, ar trebui să îl simțim lipicios. Dăm vasul cu sirop deoparte și punem îl el colorantul, dacă folosim, apoi gelatina hidratată și amestecăm bine, până se dizolvă complet gelatina. Turnăm amestecul cald în forme de silicon pentru bomboane sau, în lipsa lor, într-o tăviță tapetată cu hârtie de copt sau folie de prospețime. Lăsăm la rece minim 3 ore, timp în care ar trebui să fie bine închegate. Scoatem jeleurile din forme. Dacă au fost pregătite în tavă, răsturnăm cu grijă, îndepărtăm folia și tăiem bucățele. Amestecăm zahăr tos cu puțin amidon și tăvălim jeleurile prin el. Dacă siropul nu a fost fiert suficient și destul de cleios când am pus gelatina, jeleurile vor ieși bine, dar zahărul de pe ele se topește în timp. Dacă am fiert siropul suficient, jeleurile se vor usca puțin la suprafața presărată cu zahăr, dacă le lăsăm răsfirate pe o hârtie timp de o zi. Se păstrează într-un borcan sau cutie de tablă închisă ermetic, la răcoare, dar nu în frigider, ca să nu se formeze condens care să umezească zahărul de pe ele. Se pot prepara identic și cu pulpă de fructe în loc de suc, dar nu vor ieși transparente în acest caz. Pentru a convinge copiii care refuză să consume legumele sub orice formă, jeleurile se pot prepara și cu suc de morcovi sau de sfeclă.